Antalet gästarbetare ökade kraftigt 2017

1:58 min

Antalet personer som kom till Sverige för att arbeta tillfälligt ökade kraftigt förra året, med över 50 procent jämfört med året innan.

Det handlar om personer som har sin anställning i andra länder men som tillfälligt har skickats till Sverige av sin arbetsgivare. 

Förra året var ökningen av så kallad utstationerad arbetskraft den största hittills sedan registret hos Arbetsmiljöverket infördes för snart fem år sedan.

Totalt registrerades 72 552 personer 2017, att jämföra med knappt 48 000 året innan.

Förklaringen till ökningen är bland annat den starka byggkonjunkturen. Mer än hälften av de utstationerade jobbar i byggsektorn, säger Maja Todorovic, handläggare på Arbetsmiljöverket.

– Det vi ser är att det är fler arbetstagare sysselsatta inom byggbranschen. Där ser vi att det är 20 000 fler anmälda jämfört med året innan.

Nya trender i statistiken för 2017 är att varje företag skickar fler anställda än tidigare, och antalet utstationerade ökade månad för månad hela året, förut har en topp funnits på sommaren. 

I genomsnitt var cirka 10 300 utstationerade i Sverige varje månad. De som kommer stannar också längre tid än förut, många är här mellan sex och åtta månader. 

De allra flesta, nästan fyra av tio kommer från Polen.

– Andra länder som också skickar många arbetstagare till Sverige är Lettland, Litauen, Tjeckien, Indien och Tyskland, säger Maja Todorovic på Arbetsmiljöverket.

En annan tänkbar förklaring till ökningen av utstationerad arbetskraft är att fler företag följer reglerna och anmäler att de är i Sverige och jobbar. Men facket Byggnads ordförande Johan Lindholm tror att många ändå går under radarn.

– Vi träffar ju på företag dagligen som inte alls finns i Sverige, eller som kom i går så att säga. De får fördelar ur skattehänseende och annat som inte svenska företag har. Det här är ett problem. Vi kommer fortsätta fajten för att de som kommer hit och hjälper oss att bygga det här landet ska få göra det under bra förutsättningar, och så är det inte i dag, säger Johan Lindholm.