Centerpartiet utesluter två nämndemän – efter kritiserad dom
Foto: Jessica Gow/TT

Tingsrätten stänger av kritiserade nämndemän

De två nämndemännen har även uteslutits från Centerpartiet
1:29 min

Solna tingsrätt har stängt av de två centerpartistiska nämndemännen som dömde i den uppmärksammade misshandelsdomen, meddelar tingsrätten i ett pressmeddelande.

De stängs omedelbart av från sin tjänstgöring och har tre veckor på sig att komma in med eventuella yttranden i frågan innan ett slutligt beslut fattas.

Den ene av nämndemännen har dock redan avsagt sig alla politiska uppdrag. Han begärde under ett möte med lagmannen att han ska entledigas som nämndeman, och detta har beviljats.

– Jag har meddelat dem att de är avstängda från Solna tingsrätt, från och med i dag. Skälet är att de gett uttryck för ovidkommande hänsyn vid bedömning av en berättelse, därför finns det anledning att ifrågasätta deras lämplighet, säger lagmannen Lena Egelin, chef för Solna tingsrätt.

– I det här fallet gäller det främst att man till exempel sagt att kvinnan är från en sämre familj än mannen, och det är ingenting som finns i någon bevisvärdering i svensk rätt, fortsätter Lena Egelin.

De två nämndemännen har uteslutits från Centerpartiet efter att domen blev känd. Centerpartiet vill inte svara på frågor om tingsrättens beslut utan hänvisar till en tidigare intervju med partiledaren Annie Lööf. Hon sade då att partiet måste bli noggrannare med vilka nämndemän de utser.

Ärendet handlar om ett par där en man stod åtalad för att ha misshandlat en kvinna 2015. Fallet togs upp i Solna tingsrätt, som friade honom.

I domskälen står bland annat att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan". Det faktum att kvinnan först anmälde misshandeln till polisen, i stället för att berätta om saken för mannens släkt, "minskar hennes trovärdighet ytterligare", enligt domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".