Rättegången mot Akilov fortsätter – brottsoffer berättar hur hon träffades av lastbilen

1:50 min

I dag fortsatta förhören med målsägande i terroristrättegången i Stockholms tingsrätt. Bland annat hördes en kvinna som träffades av lastbilen och som skadades så allvarligt att hon blev kvar på sjukhus i 1,5 månad.

– Jag är övertygad till hundra procent att vi gått över gatan. Då hade jag ett barn i höger hand och ett som satt i vagnen. Och sedan, kanske en halvmeter över korsningen, som jag kan komma ihåg, tar mitt minne slut. Så jag kommer inte ihåg någonting mer. Sedan när jag vaknar på sjukhuset, efter de tre dagarna jag var nedsövd, frågar jag sonen vad som hänt med mig, berättar kvinnan som skadades av lastbilen.

Flera av de andra brottsoffren berättade idag hur de såg när kvinnan med barnbarnen kördes på. Hur hon flög högt upp i luften och hur ett av barnen flög in med huvudet i ett plexiglasparti.

– Allt gick så fort och sedan small det bara till. Och kvinnan precis ett par meter bakom oss blev överkörd, säger en kvinna som befann sig på Drottninggatan.

Kvinnan som bevittnade påkörningen berättar hur hon tog tag i sina barn och flydde in på ett café, så långt bort som möjligt från lastbilen, att hon tänkte att lastbilen kunde vara full med terrorister.

Flera av de målsägande berättade också om den värme och hjälpsamhet som uppstod när människor som befann sig på Drottninggatan den 7 april förra året tillsammans försökte ta hand om dem som skadats i attacken.

– Jag känner på hennes nacke kollar så den inte är skadad och försöker lägga henne till rätta. I och med det kommer invandrarkillar och hjälper till där, lägger jacka på henne så hon får värme och lägger sig bredvid och delar med sig av sin kroppsvärme, säger en man som själva hjälpte till.

Efter att förhören med de brottsoffer som befann sig i den så kallade zon B avlutats ställde åklagare Hans Ihrman frågor till den tilltalade Rakhmat Akilov. Åklagaren undrade bland annat varför Akilov i polisförhör tidigare sagt att han haft för avsikt att köra på personer i början av zonen, men nu i rättegången nekat till brott mot vissa av dem.
Akilov hade svårt att svara på frågorna, och det märktes en viss frustration från åklagarens sida.

– Ursäkta att jag avbryter dig, föraren är jag inte ett dugg intresserad av här, utan nu vill jag att du svarar på frågan kring de personer som förekommer på den här övervakningsfilmen, säger åklagare Hans Ihrman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista