Trump, stål, tullar
Foto: MANDEL NGAN

Trump inför tull på stål och aluminium

”I dag skyddar jag USA:s nationella säkerhet”
0:18 min

25 procents tull på stål och 10 procent på aluminium. Det beskedet gav USA:s president Donald Trump ikväll. EU väntas svara med samma mynt och ett globalt handelskrig kan stå för dörren.

Strax före kl 22 svensk tid undertecknade USA:s president Donald Trump beslutet att lägga strafftullar på importerat stål och aluminium. Det kan vara inledningen till ett globalt handelskrig.

– Stålarbetarna är USA:s ryggrad och skälet till att jag står här som president, sa Donald Trump, omgiven av inbjudna stålarbetare.

Donald Trump hänvisade till säkerhetsläget, vilket han måste göra eftersom det är enda skälet som WTO kan godkänna för att införa tullar.

Men han sa också att USA konstant blivit illa behandlat av omvärlden ekonomiskt och att det orsakat det stora handelsunderskottet USA har gentemot omvärlden, cirka 800 miljarder dollar varje år.

– Det ska bli slut med det nu, sa Donald Trump.

Donald Trump flaggade dock för att vissa länder, de som inte säljer produkter som hotar USA:s säkerhet, och de allierade som drar sitt strå till stacken till det gemensamma försvaret, de kan få bättre villkor.

Han öppnade också för att grannländerna Mexiko och Kanada kunde komma undan strafftullarna, men det var avhängigt hur det går i förhandlingarna om Nafta-avtalet som Donald Trump vill förändra.

EU väntas svara med strafftullar på en rad amerikanska varor, i synnerhet dem som tillverkas i de delstater där Trumps kärnväljare återfinns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".