USA:s president Donald Trump, till höger nordkoreas ledare Kim Jung-Un.
USA:s president Donald Trump, till höger nordkoreas ledare Kim Jung-Un. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Kim Jong-Un bjuder in Trump till historiskt möte

Skulle bli första mötet hittills
2:31 min

Ett historiskt möte mellan USA:s president och Nordkoreas ledare kan vara på väg.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un säger sig vara beredd att förhandla om att sluta testa atomvapen och den amerikanske presidenten Donald Trump har sagt att han är villigt att träffa Kim Jong-un redan i maj.

Sydkoreas nationelle säkerhetsrådgivare Chung Eui-yong berättade i Vita huset om Nordkoreas inbjudan.

Ett toppmöte i maj mellan USA och Nordkorea skulle bli det första någonsin.

Nyheterna om att det snart kan bli av kom efter att den sydkoreanska regeringens säkerhetsrådgivare mött den amerikanska presidenten i Washington under torsdagskvällen, amerikansk tid.

USA:s president Donald Trump har sagt sig vara villig att träffa den nordkoreanske ledaren och målet skulle vara att "uppnå permanent nedrustning av atomvapen på den koreanska halvön".

Uppgifterna bekräftades av vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un ska ha sagt sig vara villig att rusta ner atomvapen och att stoppa provsprängningar, meddelade den sydkoreanska säkerhetsrådgivaren Chung Eui-yong som besökte Washington i går, och innan dess ledde en delegation av sydkoreanska representanter vid ett möte med Kim Jong-un i måndags.

Det var första gången den nordkoreanske ledaren träffade representanter för den sydkoreanska regeringen.
Kim Jong-un ska sedan ha skickat ett brev till den amerikanska presidenten genom det sydkoreanska sändebudet Chung.

Medan USA och Nordkorea planerar att träffas för att diskutera nedrustning kommer USA och Sydkorea att genomföra sina årliga militärövningar tillsammans.

Även om det skulle bli ett toppmöte i maj, finns det en stor skepsis mot Nordkoreas intresse av nedrustning. Förhandlingar om kärnvapenprogrammet har brutit samman förut. Sydkoreas president Moon Jae-in välkomnar samtal men sade också att det är för tidigt att vara optimistisk.

Japans premiärminister Shinzo Abe välkomnade också Nordkoreas diplomatiska omsvängning, och även Kina ställer sig positivt till förhandlingar.

Mer om Hanna Sahlberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".