Esperanza Cerón med en utbildningsskylt som visar hur mycket socker olika läsk- och juicedrycker innehåller.
Esperanza Cerón med en utbildningsskylt som visar hur mycket socker olika läsk- och juicedrycker innehåller. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Läskföretag testade sötade drycker på barn

2:22 min

I Colombia har hälsoministeriet börjat utreda landets största läskföretag Postobón, som testat sötade drycker på barn i fattiga urfolksreservat, något som är förbjudet enligt colombiansk lag.

Samma läskföretag anklagas för att ha hotat konsumentorganisationer som vill införa en sockerskatt i Colombia.

– Postobón har gjort experiment på undernärda barn i urfolksreservat, helt i strid med colombiansk lag. Under sex månader testade de hur barnen reagerade på deras sötade fruktdryck, säger Esperanza Cerón, som gläds åt att hälsoministeriet nu ska utreda läskföretagets agerande.

Esperanza Cerón är läkare och chef för konsumentorganisationen Educar Consumidores i Bogotá, och har tillsammans med hälsoministeriet lobbat för att införa en skatt på sötade drycker i Colombia.

Alltfler barn och unga är överviktiga, delvis på grund av ökat läskdrickande. Men Esperanzas kampanjande för sockerskatten höll på att kosta henne livet.

– Inför att kongressen skulle rösta om förslaget började jag få telefonhot, jag blev nerslagen på gatan av en man som sa åt mig att hålla tyst, och jag blev förföljd av motorcyklar på väg hem.

Jag kan inte bevisa att det var dem, men läskindustrin var de enda som hade intresse av att tysta mig, säger Esperanza Cerón.

Hennes mail och telefon hackades, och läskföretaget Postobón, som ägs av samma koncern som också äger flera TV- och radiostationer, lyckades stoppa en informationsfilm som hennes organisation producerat.

– Någon läskskatt blev det inte. En massiv lobbyaktion och mediecensur gjorde att kongressledamöterna röstade nej till förslaget, säger Esperanza Cerón.

Läskföretaget Postobón har inte velat kommentera anklagelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista