Soldater sätts in efter nervgasattacken

1:22 min

I Storbritannien har omkring 180 specialutbildade militärer skickats till staden Salisbury för att hjälpa till med utredningen av det misstänkta mordförsöket på en före detta rysk agent.

Läget är fortfarande mycket kritiskt för Sergei Skripal och hans dotter som fått i sig ett ovanligt nervgift.

Det är militärer från framför allt den brittiska flottan och flygvapnet som i dag skickas till Salisbury.

De har alla kunskaper om kemisk krigsföring. Deras huvuduppgift blir att flytta på omkring 80 fordon som står kvar i området kring platsen där Sergei Skripal och hans dotter hittades i söndags.

Specialutbildad personal behövs eftersom det finns en risk att rester av det ovanliga nervgiftet som Skripal fått i sig kan finnas kvar i något av fordonen.

Militärpersonalen ska dessutom hjälpa till att flytta på andra saker i området som ska sökas igenom på annan plats.

Fortfarande är det oklart hur Skripal och hans dotter fått i sig nervgiftet, men i brittiska medier blir spekulationerna om att den ryska staten är inblandad allt intensivare.

Skripal var en före detta rysk agent som dömdes 2006 i Ryssland för att ha spionerat åt brittiska myndigheter. Han släpptes 2010 och flyttade då till Salisbury. Sedan dess har hans fru, bror och ena son dött på kort tid.

Den brittiska regeringen undviker nu att spekulera om vem som kan ligga bakom det misstänkta mordförsöket.

Vid ett besök i Salisbury idag gav inrikesminister Amber Rudd däremot en uppdatering av läget för Sergei Skripal och hans dotter och en polisman som också skadades allvarligt av nervgiftet.

Skripal och hans dotter är fortfarande i ett mycket allvarligt tillstånd men polismannen kan nu kommunicera även fast också han har livshotande skador, var beskedet från Rudd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista