Flera ministrar okända för väljarna

2:30 min

Miljöminister Karolina Skog och högskoleminister Helene Hellmark Knutsson är regeringens mest anonyma ministrar. Det visar en undersökning från opinionsinstitutet Novus.

Grafik: Förtroendet för Sveriges ministrar

Mer än hälften av de tillfrågade vet inte vilka de båda ministrarna är.
 
– Jag är fortfarande ganska ny i den nationella politiska arenan. Jag har arbetat större delen kommunalt, och är välkänd i en stad i Sverige. Men självklart arbetar jag på att också bli mer välkänd nationellt, säger säger miljöminister Karolina Skog.

Frågan om hur välkända ministrarna är ingår i undersökningen från Novus som mäter förtroendet för statsråden.

I topp ligger utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist.

Statsminister Stefan Löfven hamnar på sjunde plats med 32% som har stort eller mycket stort förtroende för honom. Samtidigt har 42% ganska eller mycket litet förtroende för Löfven.

I botten på listan ligger de två miljöpartistiska språkrören, allra längst ner Gustav Fridolin som fortsätter att tappa i förtroende.

Endast 10 procent har stort eller mycket stort förtroende för Fridolin. 64% har litet eller mycket litet förtroende för Fridolin.

Språkrören klarar sig betydligt sämre än vad partiledarna för de små borgerliga partierna gjorde under alliansregeringen, säger Liza Petterson som är opinionsanalytiker på Novus.

Förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt var dessutom högre än vad det är nu för Stefan Löfven.
 
 – Ja, det vi ser är att vid regeringens tillträde så hade de flesta ministrar högre förtroende än de hade idag, så det har sjunkit generellt under mandatperioden.

– Det ser sämre ut för Löfven än vad det gjorde för Reinfeldt om man jämför statsministern då och statsministern nu, säger Liza Petterson på Novus.
 
Sammantaget konstaterar Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach att mätningen blottar två problem för regeringen.
 
– Det finns några ministrar som är för okända, som är så okänd att de ger sitt parti problem. Därför en minister är ju också opinionsbildare. Och är man så okänd som till exempel Helene Hellmark Knutsson, Karolina Skog eller Heléne Fritzon, då får man svårt att sprida partiets politik.

– Men jag tycker att det ser ännu mer allvarligt ut för Isabella Lövin och kanske särskilt Gustav Fridolin. För är man väldigt känd, och ändå har låga förtroendesiffror, då är det svårt att reparera, säger Fredrik Furtenbach.
 
Vad är det som gör att en politiker får högt eller lågt förtroende i en sådan här mätning?

– Det finns svensk valforskning på partiledare och den tyder på att man ska vara pålitlig och sympatisk, men också inspirerande. Och jag tror att det är ungefär samma egenskaper som gäller för en minister, det är lite allmänmänskliga saker som ger förtroende.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes den 1-6 mars 2018 i Novus Sverigepanel, en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Den är baserad på 1 089 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldern 18-79 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista