Nytt förslag om vägslitageskatt får både ris och ros

1:42 min

Regeringen skickade i dag ut ett nytt förslag om vägslitageskatt, på remiss. Ett förslag som det råder delade meningar om.

Så här beskriver infrastrukturminister Tomas Eneroth syftet med skatten.

– Det här innebär att vi utjämnar konkurrensvillkoren mellan utländska åkare och svenska åkare så att man betalar likartade avgifter på svenska vägar. Precis på det sätt som fallet nu är i Tyskland.

Det förslag som nu skickats ut på remiss innehåller inga uppgifter om nivåerna på vägslitageskatten. Bara att den ska differentieras mellan tätorter och landsbygd och med hänsyn till det vägslitage som olika fordon åstadkommer.

Dessutom ska skatten variera beroende på utsläppsmängd och om det finns alternativ till vägtransporter. Det är de hårdast trafikerade vägarna, cirka 30 procent av europavägar, riks- och länsvägar som berörs.

Centerns trafikpolitiske talesperson Anders Åkesson, som även sitter i riksdagens trafikutskott, är dock inte imponerad av det här förslaget.

– Min och Centerpartiets åsikt är att man har förklätt ett gammalt förslag om skatt på avstånd i en delvis ny skepnad och försökt att få det att framstå som att det skulle utjämna konkurrensen mellan svensk och utländsk åkeriverksamhet.

– Det tror jag inte alls att det kommer att göra så länge man inte har koll på den utländska åkeriverksamheten.

Hos oppositionen väcker det nya förslaget alltså ingen entusiasm, men inom åkeribranschen är man nöjd med förslaget. Det säger Tove Winiger som är politiskt ansvarig på Sveriges Åkeriföretag.

– Sveriges åkeriföretag är positiva till förslaget som kom ut i dag, utifrån det som vi har sett nu. Det ligger väldigt väl i linje med den utredning om den utredning om vägslitageavgift, och hur den kan stärka åkerinäringens konkurrenskraft, som vi själva har tagit fram ganska nyligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista