Liberalernas Gulan Avci tveksam till böneutrop i Sverige

1:35 min

Liberalernas nya talesperson i integrationsfrågor, Gulan Avci, är mycket skeptisk till böneutrop i Sverige. Det säger hon i Ekots Lördagsintervju.

– När det är ett böneutrop då är det en förkunnelse av religionen som sker. Och man måste också tänka på en hel omgivning, ett helt bostadsområde. Ska alla människor då ta del av böneutropet, som är början på den religiösa ceremonin? säger Gulan Avci.

Debatten om böneutrop i svenska städer har blossat upp efter att muslimer i Växjö ansökt om att få hålla böneutrop en dag i veckan. Biskopen har välkomnat ansökan. Kommunalrådet är negativ. Och Gulan Avci, som nu har hand om integrationsfrågorna i sitt parti, Liberalerna, är kritisk.

– Jag som liberal, jag tycker inte om generella förbud. Men vi måste ställa oss frågan, om det handlar om en gång i veckan, vad leder det oss till sen? Därför i de länder där det finns böneutrop är det fem gånger om dagen, säger hon.

I debatten om böneutrop i Växjö har religionsfrihet använts i debatten. Om kyrkan får ringa in till gudstjänst, då borde också moskén få ha böneutorp. Gulan Avci ifrågasätter jämförelsen.

– Det där är ju också en sådan där återkommande liknelse. Vad kyrkklockorna gör är att dom plingar för människor som vill komma till någon gudstjänst. Men med böneutropen så börjar ju förkunnelsen av religionen, där alla människor kan höra suran som läses upp. Och jag tycker inte att det är jämförbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista