Människor dör i väntan på att få lämna Gaza för vård

1:58 min

På den isolerade Gazaremsan dör många patienter för att de inte tillåts lämna Gaza.

Klämda mellan israeliska myndigheter och palestinska ledare som bråkar internt, står dödssjuka patienter utan alternativ.
 
– Jag fick åka till Jerusalem för att få cellgiftsbehandling, och de sa att jag skulle komma tillbaka för en nys dos efter 21 dagar. Då sökte jag återigen tillstånd att lämna Gaza men fick avslag. Jag vet inte varför.

Ahmed Fuad Qleibis bara ben är magra, men ändå svullna på något sätt. Han har cancersjukdomen lymfom och behöver behandling som han inte kan få här på den isolerade Gazaremsan.

Världshälsoorganisationen WHO dokumenterade förra året 54 fall då palestinier dog i väntan på tillstånd att få komma till Israel för att få vård.

Israelerna genomför hårda säkerhetskontroller av de som vill lämna Gaza, som styrs av terrorstämplade Hamas.

Det går att få tillstånd att lämna Gaza för vård i Israel, som sedan de palestinska myndigheterna på Västbanken betalar för.

Men andelen som får lämna sjunker, bara hälften av dem som sökte fick möjlighet förra året, jämfört med 92 procent år 2012, enligt WHO.

Här i Gaza finns bara enklare vård att få, inte minst för att Israel inte tillåter att högteknologisk utrustning importeras.

Enligt sjuksköterskan Khalid Saleh förvärras situationen ytterligare av att de palestinska myndigheterna på Västbanken också infört sanktioner mot Gaza, eftersom de inte kommer överens med Hamas. I kläm hamnar patienter som Ahmed Fuad Qleibi.

Ett sista alternativ skulle vara att försöka ta sig över gränsen till Egypten, men där är dörren också stängd. Det går att muta sig förbi men det kostar flera tusen dollar.

– Det är komplicerat, säger Khalid Saleh, alla dörrar är stängda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista