Läxlor Kina
Foto: JACK MIKRUT / TT
Folkkongressen i Kina

Kinesiska politiker lovar minska läxbördan

"Extra läxor är ett hot mot barnens hälsa"
1:57 min

Under den pågående kinesiska folkkongressen diskuteras den orimliga läxbördan för skolbarn i Kina.

Extralektioner och läxor på kvällstid ses nu allt mer som ett hot mot barnens hälsa och välbefinnande har blivit ett av de mer uppmärksammade diskussionsämnena under de pågående mötena när politiska representanter från hela Kina nu möts i Peking.

"När vi har studerat hela dagen roar vi oss av hjärtats lust", sjunger barnen i den välkända 1950-talssången, som beskriver hur barn tar upp åror och ror på sjön i Beihaiparken i Peking.
 
Men så är det inte längre, och frågan om läxbördan har blivit ett av diskussionsämnena under årets folkkongress och Kinesiska folkets konsultativa konferens som pågår samtidigt.

När jag ser barn runt omkring mig och hör att en del gör läxor till nio, tio eller ända till elva på kvällarna undrar jag när de ska ha tid att leka, och när de ska kunna ta upp ett par åror, sade Wang Guoqing, talespersonen för Kinesiska folkets konsultativa konferens, under presskonferensen innan de två politiska mötena öppnade.
 

Enligt de officiella beräkningar han nämnde lägger kinesiska skolbarn nästan tre timmar om dagen på läxläsning.
 
Det viktigaste målet för många familjer i Kina är att barnen ska lyckas bra på det så kallade gaokao – ett högskoleprov – som avgör vilket universitet eleven kan gå vidare till.

Provet innehåller kärnämnena kinesiska, engelska och matematik samt fysik och kemi eller geografi och historia men också ämnet tankar och politik, där eleven ska visa rätt politisk inställning enligt det kinesiska kommunistpartiet.
 
Konkurrensen bland elever är stark, och tävlingen börjar innan skolstarten, då barnen redan förväntas ha lärt sig i alla fall sina första hundra tecken.
 
Läxläsning och privata extralektioner på kvällar och helger har blivit norm för ambitiösa familjer. För bara några decennier sedan var många i Kina analfabeter. Det har kommunistpartiets skolpolitik rått bot på. Men i takt med att barnen i Kina blivit fetare, mer närsynta och fått mindre sömn har läxbördan tagits upp som ett riktigt samhällsproblem, också av premiärminister Li Keqiang.
 
– Vi ska anstränga oss för att lösa det allvarliga problemet med grundskoleelevernas studiebörda efter skoltid, sade premiärminister Li Keqiang i sitt inledningstal till årets nationella folkkongress.
 
Problemet med att nu försöka hejda studietävlingen är att knappast någon familj lära vara beredd att lägga ner läxvapnet först – och riskera värdefulla poäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".