Erdogan: Nato måste stödja den turkiska offensiven mot Afrin

1:28 min

I Syrien fortsätter Turkiet och dess allierade att närma sig den kurdkontrollerade staden Afrin nordväst om Aleppo.

Samtidigt kritiserar Turkiets president Erdogan försvarsalliansen Nato för att inte stödja den turkiska offensiven.

Sedan operation ”Olivkvist”, som den döpts till, inleddes den 20 januari har nu nästan 3300 stridande i Turkiets motståndarstyrkor neutraliserats.

Det är ett samlingsbegrepp som den turkiska militären använder för att beskriva hur många motståndare som är satta ur spel, det vill säga att de är dödade, svårt skadade, tillfångatagna eller frivilligt har gett upp.

Turkiet menar att målet är att säkra sina gränser och ser kurdstyret i Afrin som ett hot. De menar att de styrandes YPG-styrkor är lierade med PKK, som är terrorstämplade av Turkiet och en rad andra länder.

Men Turkiet kritiserats för att ha bombat civila mål och dess allierade i Fria Syriska armén har anklagats för övergrepp mot civila.

Den turkiska militären säger dock att man gör allt för att undvika civila skador.

Stödet för operationen är stort här i Turkiet men i omvärlden har stödet varit svalare. Argument har hörts om att Turkiet nu attackerar dem som befriade stora delar av norra Syrien från terrorsekten IS.

President Erdogan kritiserade i går Nato för att inte ställa sig bakom Turkiet. I ett tal frågade han sig var Nato gömmer sig och han anklagade organisationen för dubbelmoral eftersom Turkiet alltid skickar styrkor till konfliktområden när man blir ombedd, men menade att man själv inte får minsta stöd i gengäld.

Erdogan uppmanade Nato att hjälpa Turkiet eftersom landets gränser är som han sa "under allvarligt hot"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista