Hur fick Bryssels "Darth Vader" sådan makt?

3:39 min

EU-parlamentet debatterar ikväll turerna kring hur Jean-Claude Junckers mäktige och omstridde stabschef Martin Selmayr fick den ännu mäktigare posten som Kommissionens generalsekreterare.

Den 47-årige tysken Selmayr utsågs för två veckor sedan till generalsekreterare i kommissionen, efter en blixtsnabb procedur som ifrågasatts kraftigt av journalister och EU-parlamentsledamöter i Bryssel.

Selmayr beskrivs som den som styr det mesta av arbetet i kommissionen, kommissionärerna sägs vara rädda för honom och han kallas ömsom för "Monstret", ömsom för Bryssels "Darth Vader".

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström råkade ut för Selmayrs hårda nypor när hon skulle frågas ut av EU-parlamentet innan hon tillträdde som handelskommissionär. Bara timmar före utfrågningen gick Selmayr in och ändrade i hennes text. Cecilia Malmström blev rasande och tweetade om saken, men det dröjde bara några minuter innan tweeten togs bort.   

Det var den 21 februari på förmiddagen som Juncker själv kallade till presskonferens och meddelade att Selmayr skulle efterträda holländaren Alexander Italienar på posten som generalsekreterare för Kommissionen eftersom Italianer gått i tidig pension.

Att Italianer som hade 2,5 år kvar på sin ämbetsperiod skulle gå i pension kom som en överraskning, både för journalistkåren i Bryssel och för kommissionärerna. Men även i Nederländerna har parlamentsledamöter krävt information om Italianers hastiga avgång.

Ord står mot ord när det gäller hur tillsättningen av Martin Selmayr gick till. Enligt Kommissionen har regelverket följts till punkt och pricka. Medan journalister som Jean Quatremer på den franska tidningen Libération hävdar att Kommissionen ljuger och att Selmayr handplockats till jobbet.

Selmayr som är tysk kristdemokrat säkrar nu ett fortsatt inflytande över Kommissionen även efter att Jean-Claude Juncker lämnar sin post i oktober nästa år.

Utnämningen av Selmayr har mött hård kritik. I dag anordnar EU-parlamentet en debatt i frågan dit budget- och personalkommissionären Günther Oettinger kommer för att svara på frågor. Parlamentet väntas gå vidare med frågan och tillrätta en egen utredning.

Förra veckan anklagade den ungerska regeringen Kommissionen för att använda dubbla måttstockar, samtidigt som kommissionen kritiserar Ungern för att gå i auktoritär riktning så gör man samma sak själv.

Tillsättningen av Selmayr har redan skadat EU-kommissionens anseende. Den förstärker bilden av makthungriga byråkrater i Bryssel som vill roffa åt sig mera makt och som styr och ställer bakom lyckta dörrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista