SMHI varnar: Blixthalka och mer snö väntas

1:17 min

SMHI har utfärdat två klass 1-varningar, dels för ett snöfallsområde som rör sig in över landet och dels för underkylt regn som kan göra det ordentligt halt på vägarna under måndagen och tisdagsmorgonen.

Båda varningarna gäller för mellersta Sverige. Från Dalarna och norrut mot Västernorrlands län och Jämtlands län väntas det snöfallsområde som rör sig in över landet ge tio till tjugo centimeter snö.

Varningarna för plötslig ishalka gäller främst för Gävleborg, Uppsala, Dalarna och Stockholms län. Bakom snöfallsområdet trycker mildare luft på och det är denna som kan göra vägarna ordentligt hala, enligt SMHI.

– I det här fallet har vi blötsnö eller regn och när det drar bort så faller temperaturerna på vägytan snabbt och det innebär att de blöta vägarna kan frysa på, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

För Dalarna gäller halkvarningarna under måndagen, medan ishalkan i östra Svealand väntas slå till först under tisdag morgon och förmiddag.

Om man ska ut på vägarna på måndag eller tisdag morgon - vad ska man tänka på då?

– Man ska vara observant på väglaget och ta det försiktigt för det finns risk för snabb tillfrysning av blöta vägbanor som skulle kunna ge den här plötsliga ishalkan, säger Marie Staerk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista