Mer statlig styrning av gymnasiet

2:37 min

Mer statlig styrning ska förbättra resultaten i gymnasiet. Det hoppas regeringen som i dag tillsatte en ny skolutredning.

– De främsta bristerna i gymnasieskolan i dag är att vi har alldeles för låga resultat, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström som är ansvarig minister.

– Det är en stor andel av eleverna som går ut med ofullständig gymnasieexamen. Det är också för få elever som läser yrkesprogrammen vilket leder till en stor arbetskraftsbrist i viktiga delar av näringslivet och offentlig sektor.

Idén om att se över styrningen av gymnasieskolan kommer från Skolkommissionen, där man slog fast att det behövs ett starkare nationellt ansvar för gymnasieskolan när det gäller såväl hur den ska betalas som hur den ska dimensioneras och var olika program ska ges.

Både Anna Ekström och Skolkommissionen pekar på att omkring hälften av alla gymnasieelever går på en gymnasieskola utanför den egna kommunen samtidigt som det är hemkommunen som bär allt planeringsansvar för sina elever.

Utvecklingen har gått mot allt fler gymnasieskolor och allt färre elever.

Anna Ekström vill hellre se en regional planering av gymnasiet för att bättre utnyttja resurser, exempelvis behöriga lärare, och kunna se till att alla elever inom en region får rimlig tillgång till samtliga gymnasieprogram som ges.

– Det vi är ute efter är att det ska finnas en regional planering som ser till att det finns tillgång till det som behövs och de program som eleverna ska ha rätt att välja.

– Om en elev bor i en region där det i dag inte finns till exempel VVS-programmet eller det humanistiska programmet, ser jag framför mig att den här utredningen ska leda till att det även i de regionerna ska finnas tillgång till samtliga program.

Ett återförstatligande av skolan är det inte frågan om, enligt Anna Ekström som har gett utredaren Lars Stjernkvist fram till år 2020 på sig att granska frågan.

Från borgerligt håll kommer kritik mot inriktningen på utredningen. Moderaternas skolpolitiske talesperson Erik Bengtzboe tycker att regeringen fokuserar fel och Liberalernas Jan Björklund anser att det inte går att få till en reell förändring utan att staten helt och hållet får ansvaret:

– Om kommunerna har ansvaret får man den här typen av problem. Man kan ha hur många statliga samordnare som helst, men det är till sist den som har ansvaret, sitter på pengarna, som bestämmer.

Utredaren själv, Lars Stjernkvist som tidigare var socialdemokratisk partisekreterare och kommunalråd i Norrköpings kommun, tycker däremot att det är för stort fokus på vem som ska ha huvudansvaret för skolan:

– Jag är en varm anhängare av kommunalt självstyre men jag är inte fundamentalist. Det viktiga är att vi hittar en organisation och former för utbildningen som gör att det blir så bra som möjligt för dem som ska ta emot eleverna i arbetslivet och så bra som möjligt för eleverna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista