Jobb i Bengtsfors räddade

De flesta jobben vid Sanminaägda Segerström Automotive i Bengtsfors - som tillverkar plåtdetaljer åt bland annat Volvo och SAAB - verkar kunna räddas. I går kom företagsledningen och facket överens om att behålla delar av produktionen.
Enligt Lars Ericsson, vd för Segerström Automotive i Bengtsfors, var det löntagarkonsulterna som lyckades förmå företaget att stanna kvar. Det har varit en massiv mediebevakning av det varsel på 140 personer som amerikanska Sanmina, som äger Segerström Automotive, lade strax innan påsk. Inte minst sedan interna dokument läckt ut där företagsledningen lade upp taktiken kring uppsägningarna och där det klart och tydligt framgår att ledningen ville kringgå turordningsreglerna och försöka förmå facket att inte anlita löntagarkonsulter. Samma löntagarkonsulter vars plan nu alltså företaget antagit. Konsulterna lyckades visa att företaget tjänar lika mycket på att enbart flytta produktionen av komponenter till personbilar till Eskilstuna, som att flytta all tillverkning dit, som man tidigare tänkt. Uppgörelsen innebär nu att hela den lastvagnsanknutna produktionen och måleriet blir kvar i Bengtsfors - något som innebär att 100 jobb troligen räddas. Men för att alla de ska kunna jobba kvar krävs det att man hittar en köpare till själva lastbilsproduktionen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista