Två män.
Teknikföretagens chefsekonom Anders Rune och vd Klas Wåhlberg. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stark början på 2018 för tekinkindustrin

"Det är orderutvecklingen som är bra"
1:15 min

Teknikindustrin har haft en bra inledning på året, enligt branschorganisationen Teknikföretagen. Konjunkturen är oförändrad och stark.

Teknikföretagen bedömer konjunkturen genom att fråga sina medlemsföretag om hur många som just nu går för fullt. Det första kvartalet var andelen med fullt kapacitetsutnyttjande 53 procent, oförändrat jämfört med förra mätningen och ett värde över det långsiktiga genomsnittet.

Efterfrågan är hög, framför allt från exportmarknaden, säger chefekonom Anders Rune. 

– Ja, det är orderutvecklingen som är bra. Det är en starkare ordertillväxt på exporten och lite mer dämpat på hemmamarknaden, men eftersom exporten dominerar i tillverkningsindustrin så blir det också en ökning när man ser på den totala orderingången, säger han. 

Fordons-, och maskinindustrin går starkt men även metallvaru- och metallbearbetande företag har fått ett lyft. Behovet av att anställa ingenjörer ökar något medan behovet av yrkesarbetare minskar. 

– Med den röra och oro som finns på det politiska planet är konjunkturen påfallande robust, säger Anders Rune. 

Vad är det för hot du tänker på när du pratar politik? 

– Det talas ju mycket om tullar och grus i maskineriet som ju naturligtvis påverkar företagens exportmöjligheter om man kommer med detta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".