Tekniktrenden: Början på slutet för smarta telefoner

1:41 min

Inom tio år är det andra teknikprylar som smarta klockor, öronsnäckor och glasögon som tar över, enligt futurologen och professorn Amy Webb.

Hon presenterade sin stora årliga rapport om tekniktrender på tech-festivalen SXSW i Texas och den här gången spår hon att vi ser början till slutet för smarta telefoner.

– Jag förstår att det låter konstigt, att vi skulle sluta använda våra mobiltelefoner, men trenden är tydlig, säger Amy Webb, som är professor vid New Yorks Universitet och Stern School of Business, där hon forskar i framtiden för teknik.

Alla säljsiffror och marknadsanalyser pekar åt samma håll. Den smarta mobiltelefonen är på nedgång. Mobilen kommer att ersättas av olika typer av smarta klockor, öronsnäckor och glasögon. Dessutom kommer vi börja prata med vår teknik, istället för att fingra på en skärm.

– Våra röster blir våra nya fingrar och vi slutar att stirra ner i en skärm, säger Amy Webb.

I USA är folk mer vana vid att prata med sina teknik-prylar. Här finns redan digitala assistenter, som Alexa eller Google Assistent, i miljontals hem.

Men vi svenskar är lite mer blyga, kommer det kännas naturligt att prata med tekniken?

– Jag skulle inte bli förvånad om svenskarna ser tillbaka om tio år och tänker: "Wow, vi var så tillknäppta. Konstigt att vi inte var bekväma med att prata med digitala prylar – titta var vi är nu", säger Amy Webb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista