Trump och en vägskylt.
I Los Angeles-stadsdelen Silver lake syns många tecken på att både invånare och politiker ogillar landets president. Foto: Mandel Ngan/TT och Kajsa Boglind/Sveriges Radio.

Protester väntas när Trump besöker Kalifornien

"Kalifornien utgör det starkaste fästet för motståndet mot Trump"
2:08 min

I USA ska president Donald Trump idag besöka Kalifornien för första gången sedan han tillträdde som president. Relationen mellan det liberala och ekonomiskt starka Kalifornien och Vita huset är extremt ansträngd.

Skälet till besöket är att Trump ska se modeller av en planerad utbyggnad av muren mot Mexiko – en mur som är djupt impopulär i Kalifornien, och många räknar med protester.

– Kalifornien utgör det starkaste fästet för motståndet mot Donald Trump, säger Laura Cachin.

Precis som många andra här på Sunset Boulevard i Los Angeles-stadsdelen Silver Lake ogillar hon Trumps åsikter om det mesta - miljöfrågor, skattereformen och kanske framför allt invandringspolitiken.

– Mångfalden som redan finns här har gjort oss öppna, säger Lindsey Furgeysen som är chef på ett av stadsdelens många kaféer.

Och delstatens politiska ledning står för samma hållning.

När Trump idag besöker Kalifornien sker det mitt under pågående konflikt som trappades upp ytterligare förra veckan - då Justitiedepartementet stämde Kalifornien för att man skyddar illegala invandrare. Guvernören Jerry Brown har kallat det en krigshandling.

Enligt professor Sherry Bebitch Jeffey handlar striden i grunden om olika syn på USA:s framtid.

– De flesta kalifornienbor hör till någon av landets minoriteter och det funkar aldeles utmärkt för oss, säger Sherry Bebitch Jeffey, som menar att det är så hela USA kommer att se ut i framtiden.

Så hur kommer Trump tas emot idag? 

– Jag tror det blir protester, men förhoppningsvis inga kravaller, säger Diana på Sunset Boulevard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".