Militär styrka.
1 av 2
Styrkor trogna Jemens president Hadi, som stöd av Saudialliansen. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Man.
2 av 2
Sultan al-Aradah, guvernör i Marib i östra Jemen. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Upptrappade våldsamheter i Jemen

1:45 min

Den Saudiledda koalitionen ha genomfört flera flygbombningar över Jemen och anklagas för att ha träffat civila mål. Samtidigt anklagas Houthirebeller för att ha skjutit mot civila – också mot barn.

Gravplatserna blir fler för varje dag. I veckan dödades en familj på sex personer i ett flyganfall mot huvudstaden Sanaa. Andra civila dödades i flygattacker på andra håll, men talespersonen för de saudiska styrkorna förnekar uppgifterna och säger att bara houthirebeller attackerats.

Samtidigt uppger invånare i staden Taiz att flera civila dödats av Houthimilisens krypskyttar. Flera av de dödade är barn – den yngsta två år.

FN har tidigare liknat situationen i staden vid ett slakthus. Miljontals människor är på flykt inom landet. Många har flytt till Mari´b-provinsen i centrala Jemen och guvernören Sultan al-Aradah menar att landet - trots många inbördeskrig - nu genomgår sin svåraste tid hittills.

– Vi har en omfattande humanitär kris och vi hoppas att det internationella samfundet kan förstå situationen. Vi hoppas också att de får rätt information om vad som händer här, om de inte får det kan vi inte lösa situationen.

– Det är sant, vi beklagar oss över situationen, det är inte lindrigare här än i Syrien eller Irak, men vi får inte lika mycket uppmärksamhet, säger guvernören Sultan al-Aradah.

Vad det beror på vet han inte. Kanske orkar världen inte hantera flera kriser på samma gång, kanske är Jemenkrisen inte lika uppseendeväckande.

Men faktum är att närmare en miljon människor smittats av kolera som en följd av kriget och bristen på färskvatten och sanitetsanläggningar.

Nästan 10 000 har dödats i strider, miljoner är på flykt och en svältkatastrof hotar stora delar av landet. I Jemen har värdet av ett mänskligt liv reducerats till noll.

Striderna, bristen på uppmärksamhet och den humanitära situationen gör guvernören förtvivlad säger han.

– Jag blir förtvivlad, jag känner hopplöshet. Vi har förlorat systrar, bröder och vänner. Sjukhus är förstörda, skolsystem förintade vi har inte mycket kvar säger guvernören.

Eftersom han står på president Hadis sida, som får stöd av Saudialliansen, skyller han allt på Houthimilisen.

Men Saudialliansen har också flygbombat och stängt hamnar vilket gjort det svårare för förnödenheter att komma in i Jemen.

Nu är de flesta hamnar öppna igen, lite hjälp kommer in, men frågan är om det inte är försent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista