Ulf Bjereld
Ulf Bjereld är särskild utredare. Foto: Adam Ihse / TT

Tydligare krav på trossamfund föreslås

Regeringens utredare föreslår tydligare demokratikrav på trossamfund som får statsbidrag. Utbetalade bidrag ska också kunna krävas tillbaka.

Staten betalar i dag ut 80-90 miljoner kronor årligen via Nämnden för statligt stöd till trossamfund (STT), till trossamfund som regeringen godkänt.

Ett lagstadgat krav för att få pengarna är att trossamfunden bidrar till att "upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på". Det har dock ifrågasatts om de som får bidragen alltid lever upp till det kravet.

Särskild utredare är socialdemokraten och statsvetarprofessorn Ulf Bjereld, som även är ordförande för förbundet för troende socialdemokrater, Tro och solidaritet. På DN debatt presenterar han fem skäl till att vägra trossamfund stöd.

Trossamfund ska vägras stöd om de utövar våld mot person, tvång eller hot. Det kan handla om att rättfärdiga våld i nära relationer eller främjande av tvångsäktenskap. Om de kränker ett barns rättighet på så sätt att det finns en påtaglig risk att barnets hälsa eller utveckling skadas.

Stöd ska vägras om trossamfund inskränker en medlems fri- och rättigheter genom att utnyttja personen i en utsatt belägenhet. Eller om samfundet diskriminerar eller klart överträder principen om alla människors lika värde eller aktivt motarbetar det demokratiska styrelseskicket till exempel genom att uppmana att inte följa svensk lag.

Bjereld har haft svåra överväganden att göra. Ett tydligare demokratikriterium måste till exempel utformas så att det inte strider mot religionsfriheten i regeringsformen, Europakonventionen eller Europadomstolens praxis, genom att behandla religioner olika.

Bjereld ska presentera utredningen vid en pressträff i dag.

 

Fakta: Bidrag till trossamfund

Nämnden för statligt stöd till trossamfund (STT) betalade 2016 ut nästan 79 miljoner kronor till trossamfund i form av organisationsbidrag, projektbidrag och bidrag till flyktingarbete, enligt STT:s årsbok 2017.

Mest fick Equmenikyrkan, Pingströrelsen och Romersk-katolska kyrkan, som fick mellan 11 och 8 miljoner var.

Andra exempel är Sveriges Muslimska förbund, drygt 2,7 miljoner kronor, Förenade Islamiska församlingar, nästan 2,9 miljoner. Islamiska kulturcenterunionen drygt 3,2 miljoner, syrisk ortodoxa kyrkan 3,7 miljoner och Judiska Centralrådet, drygt 2 miljoner.

I bidragssummorna ingår även pengar till säkerhetshöjande åtgärder.

STT betalade därtill ut bidrag för andlig vård inom sjukvården, 9,2 miljoner och till teologiska institutioner 1,1 miljoner kronor.

Källa: STT:s årsbok 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista