Allt fler fylller sina läppar med fillers

1:52 min

Det finns inga siffror över hur många fillerbehandlingar som görs runt om i landet eftersom estetikbranschen saknar reglering. Men fyra av de fem största skönhetsklinikerna som Ekot har pratat med menar att antalet fillerbehandlingar ökar.

Det krävs ingen särskild utbildning för att starta en fillerklinik och utföra behandlingar.

Och det tror Ulf Samuelsson, ordförande i det Estetiska injektionsrådet, kan vara en av anledningarna till att behandlingarna blir vanligare.

– Jag tror att det är lite för enkelt att starta verksamheter och jag tror att man absolut ska ställa krav men man följer naturligtvis regleringen och finns det ingen så blir det lite vildvuxet, menar Ulf Samuelsson.

Exakt hur vanligt det är med fillers är därför svårt att säga.

De eftertraktade och oftast säkra fillerbehandlingarna ses många gånger som närmast mirakulöst snabba fix, men de klassa ändå som ingrepp. Något som inte alltid är helt riskfritt.

– Fillern kan stoppa till ett blodkärl och då kan du få vävnadsdöd, eller nekros som det kallas, säger Ulf Samuelsson.

– Det finns till och med fall där fillern har täppt till ett av kärlen som går till näthinnan och det har resulterat i att personen blivit blind, säger Ulf Samuelsson.

I nuläget omfattas inga estetiska behandlingar av hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Det finns inte någon lag som reglerar skyddet om man blir skadad av en fillerbehandling.

Men det pågår en utredning och socialstyrelsen undersöker hur man ska reglera estetikbranschen.