boris johnson Tories
Utrikesminister Boris Johnson Foto: ODD ANDERSEN

London söker stöd hos Tyskland och Frankrike

"Det här är ett skamlöst försök att mörda oskyldiga människor"
2:06 min

I Storbritannien inleddes ett extrainsatt möte med den brittiska regeringens särskilda krisgrupp med anledning av mordförsöket på den tidigare ryske dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter förra veckan. Samtidigt har britterna bett om stöd för eventuella sanktioner mot Ryssland om de inte får en godtagbar förklaring till hur ett rysk utvecklat nervgift kom att användas vid dådet.

– Det här är ett skamlöst försök att mörda oskyldiga människor på brittisk mark och det är en överväldigande hög sannolikhet att den ryska staten på något sätt är inblandad, säger den brittiske utrikesmninstern Boris Johnsson.

I parlamentet sade premiärminister Theresa May i går att det bara finns två möjliga förklaringar till dådet i Salisbury förra söndagen. Antingen en direkt attack utförd av den ryska staten eller så har Ryssland slarvat bort en del av det nervgift som enligt britterna bara kan ha utvecklats där.

Britterna har gett Ryssland fram till midnatt i dag, att komma med en trovärdig förklaring till hur det kunnat ske. Om så inte är fallet kommer britterna att agera mot ryska intressen. Hur det ska ske vill man dock inte avslöja innan tidsfristen löpt ut. Men redan har man sökt stöd från sina allierade i Tyskland, USA och Frankrike.

Och enligt Boris Johnsson säger den amerikanske utrikesminister Rex Tillerson att attacken i Salisbury är en del av ett oroväckande mönster av ryskt beteende.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".