Ulf Bjereld
Ulf Bjereld är särskild utredare. Foto: Adam Ihse / TT

Trossamfund ska få tydliga regler

"De kriterier som hittills har gällt har varit vaga"
1:41 min

Trossamfund som bjuder in hatpredikanter ska bli av med statliga bidrag. Det föreslår regeringens utredare.

– Det ska inte förekomma. Trossamfunden har också ett ansvar för vad dessa säger eller gör. Man kan inte från trossamfundens sida svära sig fri från eventuellt inbjudna hatpredikanters agerande, säger regeringens utredare Ulf Bjereld till Ekot.

Staten betalar ut mellan 80 och 90 miljoner kronor i bidrag till olika trossamfund varje år.  Men efter flera avslöjanden om att samfund som tar emot bidrag samtidigt spridit hat och intolerans tillsatte regeringen en utredning för att se över vilka som får bidragen.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ordförande för socialdemokratiska Tro och solidaritet, är regeringens utredare och han föreslår i dag fem demokratikriterier som måste uppfyllas för att ett trossamfund ska kunna få statliga bidrag. 

– Det ingår till exempel att man inte får diskriminera eller överträda principer om människors lika värde, kränka barns rättigheter  eller använda eller rättfärdiga våld tvång eller hot.

Finns det trossamfund som får bidrag i dag som bryter mot några av dessa regler?

 – Det är en öppen fråga för att vi har inte sneglat på trossamfunden och sett vad de gör och vad de inte gör utan vi har sagt vilka regler som ska gälla i en demokratiskt stat. Sedan får man tar dessa regler som vi föreslår och använda de på de här samfunden och se om det någon som bryter eller inte.

– Det är också framåtsyftande. De kriterier som hittills har gällt har varit vaga, oklara och mångtydiga. Det har gjort att samfunden inte visste vad man får göra och vad man inte får göra. Staten har inte heller vetat vad samfunden fick göra eller inte göra. Nu vill vi lägga fram ett regelverk som ska underlätta både för staten och trossamfunden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".