Trump sparkar utrikesminister Rex Tillerson
Foto: TT

Trump sparkar utrikesminister Rex Tillerson

2:07 min

USA:s president Donald Trump sparkar utrikesminister Rex Tillerson. Han ersätts med CIA-chefen Mike Pompeo.

USA:s president Donald Trump sparkar utrikesminister Rex Tillerson, skriver Trump på Twitter.

Underättelsetjänsten CIA:s chef Mike Pompeo kommer att ersätta Tillerson på posten, enligt presidenten. Pompeo ersätts i sin tur av Gina Haspel som blir den första kvinnan som leder myndigheten, enligt Trump.

"Mike Pompeo, CIA:s chef, kommer att bli vår nye utrikesminister. Han kommer att göra ett fantastiskt jobb! Tack Rex Tillerson för din tid på posten!", skriver Trump i en tweet.

Tidningen Washington Post skriver att Trump bad Tillerson att avgå i fredags. Under måndagen avbröt utrikesministern sin resa till Afrika och återvände till Washington DC.

– Trump har tidigare kritiserat Tillerson, så det kommer inte helt oväntat. Han har kritiserat honom offentligt, precis som han har gjort med justitieministern, så man lever lite farligt när man är minister hos Trump, konstaterar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– En del presidenter fungerar lite som sin egen utrikesminister och det är inte helt ovanligt att man byter. Men det här har legat i luften ett tag.

Om efterträdaren Mike Pompeo, säger Dag Blanck:

– Han är en person som ligger lite närmare Trump än vad Tillerson har gjort.

Britt-Marie Mattson, journalist, USA-kännare och författare säger att det har gått rykten ganska länge om att Tillerson skulle tvingas lämna.

– Men det kom ändå som en överraskning. Så vitt jag vet har det aldrig förekommit i modern tid att en utrikesminister har tvingats avgå så tidigt i ett presidentskap, säger Britt-Marie Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".