Foto: TT.
Foto: TT. Foto: Jessica Gow/TT

Inte mycket stöd för S-vallöfte om religiösa friskolor

"Jag tycker att man får titta lite selektivt på det"
1:59 min

Socialdemokraternas vallöfte om ett förbud för religiösa friskolor väcker såväl frågor som kritik hos flera av de övriga partierna i riksdagen. Det enda parti om är inne på samma linje som Socialdemokraterna är Vänsterpartiet.

– Vi föreslår att i den svenska skolan ska det inte förekomma konfessionella inslag, varken i undervisningen eller under den övriga skoldagen, här sade gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström tidigare idag
 
I dag har de religiösa friskolorna ett undantag som ger dem rätt att ha religiösa inslag under skoldagen, till exempel på rasten, men inte i undervisningen. Det här undantaget beslutade Socialdemokraterna på sin senaste kongress att ta bort.

Budskapet idag var att den här frågan blir en av partiets valfrågor. Men något stöd för det i riksdagen verkar inte finnas.

Inom alliansen är man splittrad. Förutom Liberalerna vill inget annat parti se något förbud utan snarare betonar man skärpt kontroll. 

– De problem vi har sett i svensk skola när det gäller konfessionella inslag är inget som man kommer åt genom att förbjuda skolavslutningar i kyrkan, utan det handlar om välfungerande inspektioner, säger Erik Bengtzboe som är Moderaternas skolpolitiske talesperson.

Liberalerna vill ha ett förbud av nyetableringar. Det för att stoppa framväxten extremism och religiösa friskolor i utsatta förorter som riskerar att förhindra integrationen, enligt partiledaren Jan Björklund. Det behövs mer kontroll men inget förbud av befintliga religiösa friskolor, menar han.
 
– Vi har ju också en del religiösa friskolor under mycket mycket lång tid som nästan aldrig har fått någon anmärkning på sig. Jag tycker att man får titta lite selektivt på det.

Vänsterpartiet är helt inne på samma linje som Socialdemokraterna. Miljöpartiet vill att regelverket skärps men avvaktar den utredning som precis tillsatts som ska se över regelverket för de religiösa friskolorna.

Sverigedemokraterna som vill öka de oanmälda kontrollerna och tillsynen väsentligt och fram tills dess att det finns på plats också ha ett stopp för nyetableringar ger inte mycket för Socialdemokraternas förslag. 
 
– Det är ett väldigt konstigt förslag eftersom man attackerar alla skolor oavsett vad man har för bakgrund och vilket resultat man har. De skolor som verkar segregerande och som inte verkar efter de regler vi har ska granskas av Skolinspektionen, säger Stefan Jakobsson  som är skolpolitisk talesperson för SD. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".