Rolf Annerberg i KU-förhör: Borde ha reagerat tidigare
Foto: TT

Rolf Annerberg i KU-förhör: Borde ha reagerat tidigare

"Jag var både dum och naiv"
1:30 min

I dag fortsatte KU med utfrågningen om Transportstyrelsen och IT-skandalen. Det var den tidigare styrelseordförande Rolf Annerberg som frågades ut och han avgick som styrelseordförande i somras efter hård kritik.

– Jag har ingen anledning att skylla ifrån mig på någon annan och efterklokhet är som sagt en exakt vetenskap, men jag borde ha kunnat reagera tidigare. Jag insåg inte hur stora de här problemen var och jag var både dum och naiv, säger Rolf Annerberg.

Rolf Annerberg fick på sommaren 2015 veta att dåvarande generaldirektören Maria Ågren hade tagit beslut om att bryta mot lagen. Detta för att inte bli försenad med outsourcingen av IT-hanteringen. Skyddsklassad information kom därmed att hanteras av icke skyddsprövad utländsk personal.

På Transportstyrelsens styrelsemöte i augusti 2015 informerades övriga styrelsen. Rolf Annerberg beklagar nu att han inte begärde att få se exakt hur Maria Ågrens beslut var formulerat.

– Vi fick inte se beslutet vilket jag personligen tycker var lite synd. För hade jag sett det beslutet, jag fick se det senare hos Säkerhetspolisen, så hade jag med hundra procents säkerhet reagerat på ett annat sätt.

Rolf Annerberg säger att han litade på att Maria Ågren skulle informera regeringen men det dröjde över ett halvår till början av 2016. Rolf Annerberg träffade också ansvariga på Näringsdepartementet, men agerade ändå inte.

– Vad jag naturligtvis borde ha gjort, efter mötet i augusti 2015, är att ha följt upp det här med henne vad som faktiskt hade skett, det gjorde jag inte, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".