Ghouta
Explosion i östra Ghouta. bilden är tagen den 12 mars 2018. Foto: MOHAMMED EYAD

Våldet i Syrien fortsätter att öka – syriska stridsplan bombar i landets södra delar

I dag evakuerades skadade och sjuka från staden Douma
1:41 min

I dag kommer rapporter om upptrappat våld från flera håll i Syrien. I landets södra delar har syriska stridsplan bombat områden som kontrolleras av USA-stödda grupper, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bombningarna strider mot en överenskommelse om eldupphör mellan USA och Ryssland som de stridande parterna respekterat sen förra sommaren - området har varit en så kallad "nedtrappningszon" där strider inte förekommit. Men överenskommelsen riskerar nu att kollapsa och våldet öka.

Våldet fortsätter dock oavbrutet på flera håll i landet. I östra Ghouta hårdnar striderna där syriska styrkor fortsätter att rycka fram. I dag evakuerades skadade och sjuka från staden Douma som syriska styrkor ännu inte tagit kontroll över.

Det sker efter en överenskommelse mellan den största väpnade gruppen i Ghouta, Jaish al-Islam och Ryssland med FN som mellanhand. Men striderna upphör inte. Jaish al-Islam har istället sagt att man inte kommer att överge det som återstår av östra Ghouta och kommer fortsätta med sitt väpnade motstånd.

I nordvästra delarna av Syrien har Turkiet utökat sin attack mot den kurdkontrollerade enklaven Afrin. Turkiet inledde sin attack mot området för snart två månader sen.

Nu flyr tusentals människor när turkiska styrkor tillsammans med allierade miliser kommer allt närmare områdets största stad, Afrin. Striderna blir allt hårdare nu när en belägring ser ut att vara överhängande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".