Börsmäklare vid flera datorskärmar
Arkivbild. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Sparekonom: Nordeaflytt till Helsingfors kan skapa "kalabalik" på börsen

"Man måste hitta en lösning"
2:05 min

Om Nordeas flyttar huvudkontoret till Helsingfors kan det innebära ett större tryck än väntat på Nordeaaktien. Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, varnar för att det kan skapas ett "glapp" på marknaden.

I början av nästa året kommer bland annat passiva indexfonder behöva sälja aktier i stor skala för att anpassa sig efter bankens minskade betydelse på Stockholmsbörsen. Men det dröjer en hel månad innan motsvarande finska fonder kan köpa aktierna.

– Jag tror att Nasdaq måste sammankalla medlemmar och aktieägare och helt enkelt se om man kan hitta någon lösning på det här. Det kommer bli kalabalik annars, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Efter Nordeas flytt av huvudkontoret till Finland kommer bara de aktier som är registrerade i Sverige få räknas med i bankens värde på Stockholmsbörsen. Bankens andel av storbolagsindexet OMXS30 väntas backa med 1,6 procentenheter från 10 procent till 8,4 procent, visar siffror från Nasdaq - vilket kan få stora konsekvenser när bland annat de passiva indexfonder som speglar Stockholmbörsen tvingas sälja motsvarande andel Nordeaaktier för att anpassa sig.

– Vi pratar om hundratals miljarder i börsvärde, det är jättestora pengar. Det handlar om 1,6 procent som det ser ut idag, men kan bli mer. Det kan bli fler aktieägare som väljer att registrera sina aktier i Finland när bolaget byter hemvist, så det kan mycket väl bli både 3 och 4 procent och då har vi en riktigt svettig period framför oss på Stockholmsbörsen, säger Joakim Bornold.
 
Och problemen stannar alltså inte där. En fråga som inte har uppmärksammats är att de svenska och finska börsreglerna inte matchar. Stockholmsbörsens OMXS30 och Helsingforsbörsens motsvarande index OMXH25 räknas inte om vid samma tidpunkt. OMXS30-index viktas om i januari och då måste de passiva indexfonder som följer det indexet sälja aktier i motsvarande grad. OMXH25 viktas om först en månad senare, i februari. Först då kan de passiva indexfonder som följer Helsingforsbörsen köpa Nordeaaktier för att vikta upp.

De som har typen av fonder och är oroliga för att deras besparingar ska skakas om - är deras oro befogad?

– Det kan bli så. Och det är kanske indexfondens nackdelar, det är först när index ändras som fonden ändras, säger Joakim Bornold.

– Lösningen är att när flytten väl är klubbad får Nasdaq ta tag i det här. Man måste se hur man kan lösa det här på ett bra sätt, det kan bli riktig rock'n'roll på börsen annars om man inte gör det, menar han.

David Augustsson är kommunikationsansvarig på Nasdaq Stockholm:
– Det är inget vi kommenterar, det jag kan säga är att vi har arbetat tillsammans med Nordea under hela den här processen för att tillgodose en eventuell flytt av deras huvudkontor och att den kan genomföras smidigt för både bolaget och dess ägare, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".