Montage med Ekots utrikeschef Ginna Lindberg, Trump och Tillerson.
Montage med Ekots utrikeschef Ginna Lindberg, Trump och Tillerson. Foto: SR och Andrew Harnik/TT

Analys: Ingen amerikansk president har haft så snabb och stor personalomsättning

"Tidpunkten är väldigt otippad"
2:43 min

USA:s president Donald Trump sparkar sin utrikesminister Rex Tillerson. Underrättelsetjänsten CIA:s chef Mike Pompeo kommer att ersätta Tillerson på posten, enligt Trumps beslut. Ny CIA-chef blir Gina Haspel, mångårig CIA-medarbetare som nu blir den första kvinnan som leder myndigheten.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Att Rex Tillerson får gå är egentligen inte förvånande. Under de senaste månaderna har det kommit täta rapporter i media om hur Trump och Tillerson stått långt ifrån varandra i flera sakfrågor, och uppenbarligen har de helt olika ledarstil.

Amerikanska medier har spekulerat i en "Rexit", det vill säga en exit för Rex Tillerson, under lång tid. Men tidpunkten för avskedandet är otippad. Trump väljer att sparka sin utrikesminister i ett oerhört känsligt läge, kort tid innan han ska genomföra det historia mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong Un, och mitt i diskussionerna om ett potentiellt handelskrig på grund av USA:s ståltullar.

Tidpunkten verkar otippad även för Rex Tillerson själv. En talesperson för utrikesdepartementet i Washington konstaterade att Tillerson inte pratat med Trump, och att han själv inte känner till anledningen till att han sparkas.

Trump själv anser att Mike Pompeo står närmare honom ideologiskt och politiskt. "Mike Pompeo och jag har samma sätt att tänka", kommenterade Trump beslutet, medan han konstaterade att Rex Tillerson har andra åsikter än presidenten i vissa frågor, bland annat när det gäller synen på Iran-avtalet.

Ingen annan amerikansk president har haft så här snabb och stor personalomsättning. Det är inte ovanligt att amerikanska presidenter byter ut sin utrikesminister efter ett tag, men att man gör det såhär snabbt är unikt. Tillerson är den senaste i raden av nyckelpersoner som lämnar Vita huset.

Trump och hans anhängare ser det som att han toppar laget. Hans motståndare kommer snarare se det som ett tecken på en kaotisk administration.

Relaterat

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".