Trump, Pompeo, Tillerson
Pompeo, Trump och Tillerson. Foto: Carolyn Kaster och OLIVIER DOULIERY

Trump sparkar sin utrikesminister – en överraskning även för Tillerson

Efter månader av rykten om dålig stämning
1:05 min

USA:s president Donald Trump sparkade i dag sin utrikesminister Rex Tillerson. Det har varit känt sedan länge att Tillerson suttit löst men att avskedandet kom nu var en överraskning för många inklusive Tillerson själv.

– Vi har talat om detta länge, vi kom ganska bra överens men vi tyckte olika om flera saker, sa Donald Trump om sitt beslut.

Beskedet att han nu avskedar sin utrikesminister kommer efter månader av rykten om dålig stämning mellan honom och Tillerson.

Att de har haft olika åsikter om en lång rad utrikespolitiska frågar är väl känt - hanteringen av Nordkorea, utträdet ur klimatavtalet och synen på Iranavtalet är bara några viktiga exempel.

Ny utrikesminister blir Mike Pompeo, fram till nu chef för underrättelsetjänsten CIA. Ny chef för CIA blir för första gången en kvinna - Gina Haspel, en utnämning som troligen kommer att debatteras. Haspel är omstridd för sin hantering av tortyrfrågor under jakten på terrorister efter 11 september attackerna 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".