Tillerson
Foto: Andrew Harnik

Sparkade utrikesministern Tillerson: Mycket arbete återstår

Budskapet till Ryssland lät mer som en varning
0:36 min

Rex Tillerson kommenterade i kväll sin avgång som utrikesminister.

Tillerson lovade att göra allt för att överlämnandet till efterträdaren, CIA-chefen Mike Pompeo, ska ske så smidigt som möjligt. Det formella skiftet sker vid midnatt den 31 mars.

Den avgående utrikesministern ägnade en stor del av sitt anförande inför pressen till att tacka sina medarbetare och allierade på olika positioner runt om i världen.

– Amerikanskt ledarskap har sin utgångspunkt i diplomatin, sa Tillerson.

Han beskrev den senaste tiden på utrikesdepartementet som tuff eftersom man tagit itu med sexuella trakasserier, vilket ställt stora krav på de anställda.

Rex Tillerson gick sedan igenom olika delar av USA:s utrikespolitik och kommenterade läget. Han tackade landets allierade, berörde strategin i Afghanistan, både den militära och i fredssamtalen.

Han konstaterade att mycket arbete fortfarande återstår i Syrien, liksom med att stabilisera Irak. USA och Kina måste nu bestämma sig för vilket förhållande de ska ha till varandra under de kommande 50 åren, ansåg han.

Budskapet till Ryssland lät mer som en varning.

– Det återstår fortfarande mycket arbete med att bemöta det bekymmersamma uppträdandet från den ryska ledningen. Ryssland måste noga överväga vilket handlande som är bäst för det ryska folket och om världen i stort.

– Att fortsätta på den inslagna vägen leder troligen till en ökad isolering för dem vilket ingen önskar, sa Tillerson.

Rex Tillerson lämnade presskonferensen utan att svara på några frågor från journalisterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".