droppe från is
Foto: John Mcconnico/TT

Varmare värld hotar djur och växter

"Regionalt kan det bli en otroligt kraftig utslagning av arter"
2:17 min

Uppemot hälften av alla växter och djur riskerar att försvinna regionalt när klimatet blir allt varmare. Det visar en forskningsbaserad rapport som Världsnaturfonden presenterar i dag.

– Arterna som får svårast att anpassa sig det är de som inte kan flytta helt enkelt, som till exempel vissa växter, men också reptilier, amfibier, grodor, många örter och sådant. De kommer inte att kunna flytta lika snabbt som skulle behövas för att kunna anpassa si, säger Olle Forshed, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden.

Världsnaturfonden bevakar utvecklingen i 35 olika regioner i världen. Med region avses geografiska områden som exempelvis Amazonas, Arktis eller Medelhavet. Nu har forskare gjort riskbedömningar av för olika djur och växter i dessa regioner. 

– Regionalt kan det bli en otroligt kraftig utslagning av arter. Vi kan till och med tappa mer än 50 procent av arterna. Regionalt då, säger Olle Forshed.

Enligt rapporten kommer alltså så många som 50 procent av arterna i regionerna att slås ut, i genomsnitt. Detta bygger på ett antagande om att utsläppsökningen av växthusgaser ligger kvar på dagens nivå, vilket skulle ge en temperaturhöjning med 4,5 grader.

Men även de utsläpp som eftersträvas i internationella klimatavtal, som väntas ge en höjning av temperaturen med max 2 grader, får stora effekter. Cirka en fjärdedel av växter och djur kommer att slås ut regionalt. Frågan är om ens det är ett realistiskt scenario? Men Olle Forshed är optimistisk.

 – Om vi vill ha den värld, där vi ser det myller av liv, som vi har i dag, så måste vi hamna, ungefär, på max 2 grader.

Finns det någon tendens i världen som gör att det finns anledning att tro att människor skulle ta sig samman och föredra en mångfald av växter framför en mångfald av bilar?

– Haha. Jag tror ändå att många, de flesta, människor hellre vill se ett myller av arter, av djur och växter, än av fler bilar. Det tror jag nog att de flesta vill. Sedan är det ju mycket som komplicerar det i vardagen, såklart. Att man kanske inte alltid tänker på det. Men jag tror ändå att människor vill se en värld av liv. Det tror jag verkligen att folk vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".