Unga stöttar Vladimir Putin i ryska presidentvalet

1:42 min

Vladimir Putin väntas på söndag väljas om för sex år till vid makten. Oppositionskandidaten som anses vara den som hade störst chans att utmana honom och som har lockat många unga med sina Youtubevideos om korruption har förbjudits att delta. Men trots det har Putin ett starkt stöd.

Julia Djuzheva är journaliststudent och en av volontärerna på organisationen Team Putin, som hon berättar bland annat ordnar events för hjälpa utsatta grupper i samhället.

– Jag gillar hans personlighet och hans utrikespolitik. Dessutom är det viktigt för oss att han stöttar unga människors initiativ och jag gillar att du alltid kan räkna med statens stöd, säger Julia Djuzheva.

Hon säger att hon har sett landet utvecklas åt ett positivt håll de senaste åren, men att det självklart finns saker att jobba på, som det gör i alla länder. När jag frågar vad några av de sakerna är blir vi avbrutna av presspersonen som sitter med, som poängterar att Team Putin inte är en politisk organisation utan en organisation med fokus på sociala frågor.

Trots kritik från oppositionen om att Ryssland blivit alltmer odemokratiskt under Putins styre har han ett starkt stöd bland väljarna. En vanlig förklaring är just utrikespolitiken, med den hårda retoriken mot Väst och annekteringen av den ukrainska Krimhalvön.

Ett stenkast ifrån Team Putins lokaler står 35-åriga Artyom och tar en cigarett. För honom är det en självklarhet att rösta på Vladimir Putin.

Jag gillar hans utrikespolitik och under hans styre har jag fått det mycket bättre. De senaste tio åren har jag kunnat flytta till större, köpa bil och gifta mig. Många säger att vi inte har någon frihet, men jag känner mig fri. Jag behöver inte gå till Bolotnajatorget och protestera, säger Artyom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista