Stephen Hawking är död

1:28 min

Vetenskapsstjärnan och världsberömde brittiske fysikern Stephen Hawking Stephen Hawking är död.

Studio Ett i 2015: Hawking – vår tids Einstein

Det bekrätar hans familj för medier.
Han var en stor och extraordinär vetenskapsman, hans arbete och arv kommer att leva vidare i många år framåt skriver hans barn i ett pressmeddelande.
Hawking blev 76 år gammal.

"Vi är hemskt ledsna över att vår älskade far har gått bort i dag", skriver hans barn i ett uttalande till den brittiska nyhetsbyrån PA.

"Han var en fantastisk forskare och en man utöver det vanliga", står det i uttalandet.

Stephen Hawking brukade betraktas som vår tids Einstein, och har ibland nämnts som en potentiell kandidat till nobelpriset.

– Svarta hål är mer bisarra än något som författarna som skriver science fiction kunde ha tänkt ut på egen hand, sade Hawking när han föreläste i Stockholm i augusti 2015 om sitt specialområde.

Han blev känd utanför forskarkretsarna genom sina populärvetenskapliga böcker, men också på grund av sitt levnadsöde — han led av nervsjukdomen ALS och kunde bara kommunicera med omvärlden via en specialkonstruerad dator.

Stephen Hawking föddes 1942 i Oxford i England. Han doktorerade i kosmologi vid universitetet i Cambridge 1965. Ungefär samtidigt fick han besked om att han hade ALS. Läkarna gav honom två och ett halvt år att leva — en prognos som visade sig vara helt felaktig. Han var helt förlamad men var allmänt erkänd som en av vår tids största fysiker och fortsatte att forska inom sina specialområden.

Han har varit gift två gånger och lämnar tre barn efter sig.