Sadiq Khan
Londons borgmästare Sadiq Khan attackerade techbranschen Foto: Presbild

Londons borgmästare varnar tech-jättarna

1:42 min

Oväntat hård kritik mot tech-industrin blev det på teknik-festivalen South by South West som pågår just nu i Austin, Texas.

 Teknikjättarna fick en vass varning av Londons borgmästare, Sadiq Khan.

Londons förste muslimske borgmästare - Sadiq Khan - började sitt tal på tech-festivalen SXSW med att läsa upp en rad hat och hot som han fått ta emot på twitter. 

"Jag önskar att Sadiq Khan spränger sig själv i luften, som den typen brukar göra", läste borgmästaren och fortsatte: "Sadiq Khan är en homosexuell, musse-terrorist."

Khan underströk att han inte läste upp tweetsen för att få sympati, utan för att peka på att sociala plattformar inte gör tillräckligt för att stävja hatet online. Det påverkar unga människor, såväl som politiker.

Med alla sina resurser och smarta medarbetare borde teknikjättarna göra mer och det borde gå fortare att hitta lösningar, slog Sadiq Khan fast. 

Sadiq Khan pekade i sitt tal på hur tech-jättar påverkar hela samhället: jobben, politiken och demokratin. Han tog upp delningsekonomin och kritiserade teknik-branschen för att sko sig på andras bekostnad. På hemmaplan har Khan varit tuff mot onlinetaxi-företaget Uber och begränsat företagets framfart.

De nya appföretagen riskerar att riva upp årtionden av hårt arbete för rättigheter på arbetsmarknaden.
Bara för att ha en smart, revolutionerande och populär tjänst - och en snygg app, kan ett företag inte strunta i gällande lagar och regler, förklarade borgmästaren. 

Khan hotade med det som tech-industrin fruktar mest -  lagstiftning och regleringar.

Teknikföretagen måste ta mer ansvar för effekterna de har på världen, och tar det inte ansvaret själva kommer fler länder börja lagstifta, varnade Sadiq Khan.

Han nöjde sig inte med att kritisera teknik-företagen, utan gav sig också på politiker och regeringar, som inte följt med i utvecklingen eller förstått effekterna av teknik-skriftet.

– Politiker har varit alltför passiva, bara tittat på när teknik-revolutionen brett ut sig omkring dem. 

Trots sitt vassa budskap fick Londons borgmästare applåder av tech-publiken på SXSW.

Många här menar att teknik-jättarnas smekmånad med politiker är över. Nu kommer en så kallad tech-lash. En backlash med större krav på nya teknik-företag som på relativt kort tid har blivit några av de mäktigaste spelarna i världen. 

– Vi är bara i början av det enorma teknik-skiftet och jag tänker fortsätta vara optimistisk. Politiker och teknik-företagen kan arbeta tillsammans för att skapa en bättre framtid - det är de goda nyheterna, avslutade Sadiq Khan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".