Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Polisens kommenderingschef i valrörelsen Stefan Hector, Säpos kommenderingschef Susanna Trehörning och rättschef Martin Valfridsson under en pressträff om polisens arbete under valrörelsen, på Polishuset i Stockholm.
Polisens kommenderingschef i valrörelsen Stefan Hector, Säpos kommenderingschef Susanna Trehörning och rättschef Martin Valfridsson under en pressträff om polisens arbete under valrörelsen, på Polishuset i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Lyssna
(2:19 min)

Säpo: Främmande makt kan påverka valet

Publicerat onsdag 14 mars kl 13.09

Inhemsk extremism och påverkansaktioner utifrån är två av de största hoten inför valet i Sverige senare i år. Det presenterade polisen och Säpo tidigare i dag på en presskonferens.

– Vår bedömning är att andra länder, en annan statlig aktör, har både avsikt och förmåga att påverka i den svenska valrörelsen. Vi gör inte bedömningen att de vill påverka själva valsystemet eller själva valgenomförandet, säger Susanna Trehörning, kommenderingschef på Säkerhetspolisen.

Vilka sakfrågor som en främmande makt skulle vilja försöka påverka under valrörelsen 2018 är svårt att peka på exakt, säger Susanna Trehörning. Men som exempel nämner hon Nato-frågan och EU.

Vidare säger hon att ett land som Säkerhetspolisen ofta tidigare har nämnt som potentiellt skulle vara intresserat av att påverka är Ryssland. Men, säger hon, det finns andra länder också. Vilka det är vill hon inte nämna i nuläget.

Säpos roll är att skydda demokratin och i år kommer samtliga anställda på Säpo att på ett eller annat sätt vara involverade i valet.

Polisens uppgift rör allt mellan att ge tillstånd till demonstrationer till att se till att alla har möjlighet att röFsta. Deras uppgift blir att säkerställa att alla medborgare känner sig trygga och säkra så att de under hela valrörelsen kan ta till sig den information de är intresserade av för att sedan bilda sig en uppfattning och slutligen gå och rösta.

Som ett i det här uppdraget har polisen i år tillsatt extra utredningsresurser för att ta hand om brott som riktar sig mot förtroendevalda i kommuner och landsting samt journalister.

– Det skulle exempelvis kunna vara att en kommunpolitiker gör ett ställningstagande som ogillas av någon person. Den här personen uttrycker sedan hot mot den här politikerna på sociala medier. Då är det polisens uppdrag att utreda det brottet, olaga hot, säger Stefan Hector, kommenderingschef på polisen.

Just de här brotten kommer under valrörelsen att prioriteras, säger Stefan Hector, som poängterar att han inte är orolig för utfallet av valet. Det svenska valsystemet är robust, säger han.

Polisen nämner nu också vilka som är de största hoten under valrörelsen. Vit maktmiljön och de autonoma miljöerna pekas ut som de grupperingar som typiskt sett brukar stå för ordningsbrott i samband med val.

Dessutom kommer polisen fokusera extra mycket i utsatta områden, där de tidigare sett att kvinnor i vissa fall inte tillåtits gå och rösta. Och slutligen kommer även polisen att vara beredd på att genomföra brottsutredningar som kan vara del i en påverkansoperation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".