Fler våldsamma konflikter än på 30 år

1:52 min

Våldsamma konflikter orsakar stora kostnader i världen. Varje år leder de till ett tapp på mer än 13 procent för världens samlade BNP. Det visar en ny studie från FN och Världsbanken som kartlagt bakgrunderna till konflikterna och hur de bäst undviks.

Antalet länder med våldsamma konflikter i världen är fler än på 30 år. Något som, förutom att skapa ett stort lidande, även får enorma ekonomiska konsekvenser, säger Jago Salmon som är rådgivare på FN.

– De stora och ökande kostnaderna innebär att vi har starka incitament att ändra fokus och förebygga konflikter, att engagera stater och länder att ta tag i problemen innan de eskalerar till en nivå där de blir hot mot den internationella säkerheten, säger Jago Salmon, som även är en av författarna till rapporten Pathways for Peace, som är ett samarbete mellan FN och Världsbanken.

– Ett effektivt förebyggande arbete innebär alltid kostnadsbesparingar. I rapporten har vi en räknemodell som har tagits fram med hjälp av forskare inom området och som visar att om man bara lyckas hindra en av fyra våldsamma konflikter att bryta ut kan man spara 5 miljarder dollar per år, säger Alexandre Marc, chefsanalytiker på Världsbanken.

Det bästa scenariot, enligt modellen, är en besparing om 70 miljarder dollar per år. Eftersom våldsamma konflikter i genomsnitt pågår under 25 år blir det enorma summor.

Fattigdom i sig behöver inte vara en bakomliggande faktor till våldsamma konflikter, menar Alexandre Marc. Däremot spelar det ofta in att människor känner sig uteslutna från samhället och dess resurser och fördelar. Det är också där en stor del av det förebyggande arbetet måste ske.

Som det ser ut i dag finns det fler unga i världen än någonsin tidigare och inom tio år ska 600 miljoner personer ut på arbetsmarknaden. Det är en utmaning att se till att de inte tappar framtidstron.

– Vi befinner oss i en era där många unga har en värre situation än sina föräldrar, det är något som kan förstöra deras förhoppningar om framtiden, säger Alexandre Marc, chefsanalytiker på Världsbanken.

Hör en längre version av intervjun i podden Ekonomiekot Extra, tillgänglig i SR-appen och på andra ställen där poddar finns från fredag 16 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista