Jianghua Su och Stefan Tilk
Jianghua Su och Stefan Tilk på dagens presskonferens.

Kinesisk företag planerar batterifabrik i Trollhättan

Nevs koncernchef: En väldigt positiv händelse
2:05 min

Det kinesiska företaget GSR satsar nu fyra miljarder kronor i elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan. Samtidigt har GSR planer på att bygga en batterifabrik i Trollhättan.

– Det är en väldigt positiv händelse. Vi har ju kämpat länge med betalningsutmaningar på grund av de investeringar vi har varit tvugna att göra. De här investeringarna underlättar arbetet i Trollhättan, säger Stefan Tilk, koncernchef för Nevs.

Är det säkert att de här pengarna kommer in?

– Det är ett binande avtal.

Nevs har det tufft ekonomiskt, men nu ska alltså GSR investera flera miljarder kronor i Trollhättan. GSR har sedan tidigare investerat i flera kinesiska företag, bland annat taxitjänstföretaget Didi, som Nevs redan har ett avtal med.

Men i fjol köpte också GSR biltillverkaren Nissans batterifabriker.

Nu vill företaget bygga en stor batterifabrik i Trollhättan och bygget ska starta så snabbt som möjligt, kanske redan nästa år.

GSR:s vice ordförande, Jianghua Su säger via sin tolk bland annat att målet är att fabriken ska förse Nevs elbilar med batterier.

– Vi ska se till att batterifabriken fullt ut ska förse Nevs elbilar med batterier, säger han.

Fabriken ska ha kapacitet att producera batterier till mellan 400 000 och 500 000 elbilar och ska kunna leverera batterier även till andra företag än Nevs.

Men det är fortfarande mycket som är oklart kring batterifabriken, till exempel hur många jobb den skulle kunna ge. Men fullt utbyggd kan det vara hundratals.

Nevs har nu närmare 800 anställda i Trollhättan och 600 i Kina, men företaget har just nu ingen produktion av bilar.

Planen är dock att starta den i Kina efter sommaren. Delar till de bilarna ska byggas i Trollhättan. Men när serieproduktionen kan starta i Trollhättan är fortfarande oklart.

I hamnstaden Tianjin byggs just nu Nevs första kinesiska fabrik och ordföranden Kai-Johan Jiang bekräftar nu Ekots uppgifter om planer på att bygga en andra fabrik i landet och då i Shanghai.

– Vi börjar bygga i maj och i slutet på nästa år ska det vara färdigt.

Är det inte risk att ni tar er vatten över huvudet, att ni gör för stora satsningar?

– Nej, vi tar det steg för steg. Vi är inte ute och flyger. Vi vet vad vi gör.

I Trollhättans finns en oro för att två fabriker i Kina ska minska möjligheterna för tillverkning här, men det håller inte koncernchefen Stefan Tilk med om.

– Det ger snarare en större chans för Trollhättan med två fabriker i Kina.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".