Kronofogden
Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Misstänkt bluffbolag backade i Högsta domstolen

Advokat: Det står mycket pengar på spel här
1:42 min

Högsta domstolen kommer inte att pröva ett av de fall där Kronofogden misstänker att bluffbolag kräver folk på uppdiktade skulder. Bolaget släpper alla sina krav.

Sveriges Radio har tidigare rapporterat om att Kronofogden polisanmält flera bolag som kräver betalt för vad Kronofogden misstänker är rena bluffskulder. I ett sådant fall, som gäller en man som krävs på över en miljon kronor har Högsta Domstolen beviljat prövningstillstånd. 

I dag stod det klart att det inte blir någon prövning i HD, eftersom det träffats en förlikning.

– Den går ut på att min huvudman betalar noll kronor till motparten, så hela skulden, inklusive alla räntor och alla avgifter tas bort, säger advokat Sebastian de Ciutiis som företräder den man som krävts på pengar.

Mannen som Sebastian de Ciutiis företräder har begärt resning för att slippa betala till bolaget, som sedan 2015 har krävt honom på betalning för två skulder. Med räntor på 38 och 40 procent i månaden var hans skuld nu uppe i över en och en halv miljon kronor. 

Nu slipper mannen att betala mot att han i gengäld drar tillbaka sitt mål i Högsta domstolen. Enligt Sebastian de Ciutiis har bolaget varit angeläget om att undvika en prövning i HD. 

– Det står ju mycket pengar på spel här, min huvudman är långtifrån den enda personen som det här bolaget har skulder på.

I och med förlikningen kommer Högsta Domstolen inte att, i det här fallet, ta ställning till om det är möjligt att riva upp skulder som Kronofogden har fastställt, om man kan visa att det finns skäl att tro att det rör sig om bedrägeri. 

Sommaren 2016 polisanmälde Kronofogden 14 bolag som man misstänker använder myndighetens tjänster för att få betalt för bluffskulder. De som krävs på pengarna är redan svårt skuldsatta personer som missar att bestrida när de får nya betalningsförelägganden - och då fastställs skulderna. Polisutredningen pågår fortfarande.

I de flesta fall handlar det om utländska bolag, som bara kommunicerar via mail, eller via telefon med en företrädare som har ett vanligt svenskt namn, men som aldrig identifierar sig med någon id-handling. Inte heller Sebastian de Ciutiis har kunnat träffa sin motpart för att göra upp om förlikningen. 

– Nej.

Har du pratat med någon?

– Nej, inte i telefon, utan bara via mejl.

Sveriges Radio har försökt nå bolaget i fråga via mejl, men hittills utan att få kontakt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".