Kajsa Boglind
Ekots korrespondent Kajsa Boglind är på plats utanför kongressen. Foto: Kajsa Boglind/Sveriges Radio

Studenter lämnade lektionerna i protest i USA

3:33 min

Studenter över hela USA gick gemensamt ut ur klassrummen under 17 minuter på onsdagen för att protestera mot skolskjutningar och kräva strängare vapenlagar.

Manifestationen gjordes för att hedra de 17 personer som sköts till döds på en gymnasieskola i Florida förra månaden.

Hundratals studenter från Washington har samlats utanför Vita huset för att skandera "Aldrig mer" och "Nu får det vara nog" och på skyltar har de skrivit "Skydda människor inte vapen".

– Det här är en stor demonstration. Gräsmattan nedanför kongressbyggnaden är full av gymnasieelever som kommit hit från hela Washington-området, säger Kajsa Boglind, Ekots korrespondent på plats.

Protesten är del i en växande gräsrotsrörelse som har vuxit fram efter attacken i Florida. Överlevande studenter har krävt strängare lagar för vapenägare, bland annat i möte med president Donald Trump.

– Studenterna på den skolan har verkligen lyckats hålla liv i frågan. Annars brukar det bara bli en kort diskussion efter en masskjutning och sedan så glömmer alla bort det. Men den här gången har de gjort sin röst hörd på ett sätt som inte gjorts tidigare, säger Kajsa Boglind.

Ansträngningarna var del i den skärpning av vapenlagarna som gjordes i Florida förra veckan där åldersgränsen för att köpa vapen höjdes från 18 år till 21 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".