"Det fanns farhågor att det skulle bli värre påföljder"

9:55 min

Det fanns en rädsla för att Theresa May skulle uppmana till bojkott av fotbolls-VM, berättar Maria Persson Löfgren, korrespondent i Ryssland. Ryssland har ännu inte svarat på Mays utspel, men reaktion väntas komma de närmaste dagarna.

Efter nervgasattacken mot den före detta dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter agerade Storbritanniens premiärminister Theresa May i dag med kraft. 23 ryska diplomater ska utvisas med omedelbar verkan från Storbritannien och May berättade också bland annat att regeringen och drottningen inte kommer närvara vid fotbolls-VM i Ryssland i sommar.

Vad har May för bevis för att det är Ryssland som ligger bakom?

– Hon säger att världsledande experter har garanterat för henne att det här nervgiftet har tillverkats i Ryssland. Hon pekar också på historiken, att det har hänt förut, 2006 dödades ju Aleksandr Litvinenko med radioaktivt ämne i London, säger Claes Aronsson, Ekots korrespondent i London.

Hon pratade ju inför sitt parlament, vad tycker parlamentarikerna?

– Hon har väldigt starkt stöd i sitt eget parti, men däremot oppositionsledaren Jeremy Corbyn är faktiskt väldigt kritisk och buas ut i parlamentet för han tycker att Theresa May går för hårt fram. Han vill ha en dialog, för hon kan ju faktiskt inte vara 100 procent säker på att det är Putin som har godkänt det här, säger han.

May har också vänt sig till FN och säkerhetsrådet kommer att ha ett möte ikväll, varför är detta en fråga för FN?

– Theresa May vill gärna få det bekräftat att Ryssland har brutit mot FN-stadgan när de dödat en rysk medborgare på brittisk mark. Hon har ju EU, NATO, Australien och USA med sig, det vore skönt för henne att få även den här pusselbiten, att få ett starkt stöd även inom FN, säger Claes Aronsson.

Även Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios korrespondent i Ryssland, analyserar situationen.

Hur har Teresa Mays åtgärder tagits emot i Ryssland?

– De få kommentarer som finns handlar framförallt om att det ska komma ett hårt svar. Men eftersom presidenten är upptagen med att inviga den nya bron till Krim-halvön har det inte kommit någonting från högsta ort. Istället har utrikesministeriets taleskvinna twittrat att May borde veta att hennes utrikesminister heter Boris Johnson, inte Sergey Lavrov, apropå vad hon sa om att Lavrov inte längre är välkommen till Storbritannien. Sen har det också sagts från den ryska Duman, alltså parlamentets överhus, att det ska komma hårda reaktioner, säger Maria Persson Löfgren.

Så Storbritannien kan förvänta sig en officiell kommentar från Kreml?

– Det brukar ta en eller två dagar innan det ryska svaret kommer. Man kan ju förvänta sig att man kanske svarar med samma mynt, och utvisar brittiska diplomater, säger hon.

Vilken av sanktionerna förväntas Ryssland bli mest missnöjd med?

– Jag skulle säga att det fanns farhågor att det skulle bli värre påföljder än det som har blivit, det handlar framförallt om fotbolls-VM, att det skulle uppmanas till en bojkott. Att regeringen och drottningen inte kommer har inte så stor betydelse för Ryssland att de inte närvarar, säger man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista