Bring Back Our Girls
Kampanjrörelsen Bring Back Our Girls blev världsberömd 2014 efter att islamistiska terrorgruppen Boko Haram rövade bort nästan 300 skolflickor i Chibook i nordöstra Nigeria.

Kampanjrörelsen "Bring Back Our Girls" stämmer nigerianska staten

"Stämmer den för grov vårdslöshet"
1:40 min

I Nigeria har nu en kampanjrörelse beslutat sig för att stämma staten efter att lokala myndigheter inte har lyckats förhindra att ytterligare över hundra flickor rövats bort av terrorgruppen Boko Haram.

– Vi kommer stämma den federala nigerianska staten för grov vårdslöshet efter att de låtit våra döttrar rövas bort, meddelande Obi Eze-kwe-sili, grundare till rörelsen Bring Back Our Girls i Nigerias huvudstad Abuja i går.

Hennes folkrörelse blev världsberömd 2014 efter att islamistiska terrorgruppen Boko Haram rövade bort nästan 300 skolflickor i Chibook i nordöstra Nigeria. Av vilka en stor del fortfarande inte har kommit tillbaka.

I februari genomförde samma terrorgrupp ännu en masskidnappning, då i Dapchi i grannprovinsen, där 110 flickor försvann från en internatskola.

Bring Back Our Girls vill nu att ha svar på hur staten, trots att man infört omfattande säkerhetsprogram för skolor i regionen, och trots att man officiellt menar att Boko Haram är besegrade, ändå inte lyckades förhindra ännu en tragedi. Man vill också veta varför armén lämnat staden innan attacken och varför lokala myndigheter först förnekade att händelsen ägt rum och sen felaktigt påstod att flickorna släppts.

Boko Haram har plågat nordöstra Nigeria med blodiga terrordåd och kidnappningar sedan 2009. Rörelsen har försvagats kraftigt senaste åren, men är långt i från så tillintetgjord som Nigerianska myndigheter menar.

Nigerias president Muhammadu Buhari besökte det drabbade området idag och säger att Nigerianska myndigheter inte kommer vila förrän flickorna är fria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".