Slovakien premiärminister redo att avgå
Slovakiens premiärminister Robert Fico ställer sin plats till förfogande. Foto: VLADIMIR SIMICEK

Slovakiens premiärminister redo att avgå

"Fico tycks ge efter"
0:55 min

Slovakiens premiärminister är beredd att avgå. Om presidentens godkänner hans villkor kan han tänka sig att lämna sin post i morgon, förklarade Robert Fico, som står under hårt tryck efter mordet på en undersökande journalist och anklagelser om utbredd korruption och maktmissbruk.

Premiärminister Fico tycks ge efter för de allt starkare kraven på hans avgång. Men villkoret är att hans parti får fortsätta att besätta premiärministerposten och att den nuvarande trepartikoalitionen behåller makten.

Den mest kritiska koalitionsparten, partiet Most-Hid, har förklarat sig berett att acceptera det och ta tillbaka sin begäran om en förtroendeomröstning som förmodligen hade lett till nyval. Om också presidenten accepterar villkoren är Fico beredd att avgå i morgon, har han sagt.

Slovakien befinner sig i sin djupaste politiska kris sedan självständigheten. Mordet på journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova blev till en tändande gnista för landsomfattande protester som samlat tiotusentals människor som har fått nog av den utbredda korruptionen och maktmissbruket som Fico och hans partikamrater beskylls för.

På fredag planeras nya demonstrationer med krav på en fullständig och oberoende utredning av morden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".