New York Stock Exchange. Foto: TT/ AP Photo/Mark Lennihan.
Börsen i New York, hjärtat för Wall streets banker och finansbolag. Foto: Mark Lennihan/TT.

USA-politiker beredda att lätta bankregler

I USA har senaten i kongressen i Washington med stor majoritet röstat för att mildra de strängare bankregler som infördes efter finanskrisen 2007 till 2009.

Röstsiffrorna i senaten blev 67 för att lätta bankreglerna, medan 31 röstade emot. Det betyder att även en del demokrater röstade för att lätta reglerna.

Lagförslaget går nu till representanthuset där den republikanska majoriteten vill lägga till ytterligare bestämmelser för att lätta på finansiella regleringar.

De strängare reglerna tillkom i form av den så kallade Dodd-Frank-lagen, som fick sitt namn efter de politiker som sydde ihop reformpaketet.

Lagen infördes under president Obama, men har fått kritik även av demokrater som anser att den reglerade bankerna alltför hårt, på ett tillväxthämmande sätt.

De förändringar som nu är på gång innebär bland annat att gränsen för när en bank kan anses utgöra en finansiell risk höjs från 50 miljarder dollar, till 250 miljarder dollar.

Mindre banker med tillgångar på under 10 miljarder kommer också att slippa en del översyn och regleringar.   

Vita huset har redan gett besked om att president Trump kommer att godkänna förslaget så fort hela kongressen rösta igenom det.

Att ta bort stora delar av Dodd-Franklagen var ett av Trumps vallöften, och redan innan han tillträdde beordrade han en översyn av lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".