Ebba Busch Thor: Säg nej till böneutrop

2:23 min

Efter den senaste tidens diskussion om böneutrop ska tillåtas från moskéer så uppmanar nu Kristdemokraternas ledning partiets kommunala företrädare att säga nej till böneutrop.

– Vi är emot böneutrop därför att det är inte rimligt med återkommande institutionaliserade böneutrop som proklamerar en religions budskap ut över människors privata hem och bostäder, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Även om diskussionen just nu rör om böneutrop ska tillåtas i Växjö så menar Ebba Busch Thor att frågan dyker upp vid olika tillfällen och är så pass viktigt att det är rimligt att ha en linje på riksnivå.

Försvarare av böneutrop har jämfört med kyrkkockornas ljud över staden - ett ljud som kallar till gudstjänst där alla vet att kristendomens lära proklameras. Ebba Busch Thor håller inte med.

– Men kyrkklockan i sig gör inte det och kyrkklockan i sig har en naturlig särställning i Sverige av tradition och är en del av vårt kulturarv och har som syfte att markera högtider medan böneutroppet har som syfte att proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde.

Religionsfriheten innebär ju också att man inte bara ska få tala och utöva sin religion, man ska också får missionera och aktivt få sprida budskapet?

– Vi måste klara av att värna religionsfriheten i Sverige. Det är möjligt att knacka på hos en människa men då kan man också bestämma sig för vad man vill släppa in i sitt hem och vad man inte vill släppa in i sitt hem. Ett böneutrop är omöjligt att värja sig ifrån.
 
Om rätten till böneutrop begränsas i Sverige kan troligen en del muslimer känna att deras religionsfrihet beskärs. Men Ebba Busch Thor menar att muslimer här behöver anpassa sig till sin omgivning:

– Men det är väl rimligt att islam i en svensk kontext anpassar sig till det landet som man utövas i.
 
Frågan är också om det för kristdemokraterna handlar om traditioner där kyrkan och kyrkklockan ses om en naturlig del av det svenska, medan moskén och bönutropet inte har den bakgrunden.

--Jag tycker att det är relevant just i aspekten kring kyrkklockorna, men om man ska pröva böneutrop mot kyrkklockor där blir det avgörande det faktum att det ena har haft syfte att markera högtider och annat. Det andra har som syfte att proklamera ut en trosåskådning och en religions andliga makt över ett området och det är två vitt skilda saker, säger Ebba Busch Thor.

Så det handlar inte om en traditionell kultur här och en främmande kultur?

– Det är en aspekt, men det är inte den främsta som avgör det för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista