Får inte ersättning för försenat flyg

0:30 min

Om du blir försenad med ett flyg och vill ha ersättning från flygbolaget ska du inte vänta mer än två månader med att reklamera för att vara på säker på att få ersättning. Det slår Högsta domstolen fast i en vägledande dom.

Fallet rörde fyra passagerare som blev mer än tre timmar försenade på sin resa till Turkiet. Därmed hade de rätt till ersättning på cirka 4000 kronor vardera, EU:s flygpassagerarförordning. Men resenärerna väntade över två år med att begära ersättning från flygbolaget. Det visade sig vara alldeles för lång tid.

Högsta domstolen har tagit upp fallet och beslutat att de fyra resenärerna inte har rätt till ersättningen längre, eftersom det tog för lång tid för dem att begära ut pengarna. 

Den som vill reklamera bör göra det inom två månader, anser Högsta domstolen och hänvisar till regler som gäller andra transporter och konsumenttjänster. Passagerarna själva tyckte inte att de hade någon skyldighet att kräva ersättning inom en viss tid. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista