Högre krav på vården av epilepsi

1:44 min

Socialstyrelsen har presenterat de första rekommendationerna för hur vården ska ta hand om människor med epilepsi. Fler kan bli bättre av operation.

Fler personer med epilepsi bör få möjlighet till operation för att bli fria från epileptiska anfall. Det skriver Socialstyrelsen i de första nationella riktlinjerna.

Ju tidigare patienter kan opereras, desto bättre effekt får man. Ändå är väntetiden från diagnos till operation i genomsnitt 16 år för vuxna, enligt Socialstyrelsen.

Och seniorprofessor Torbjörn Tomson vid Karolinska Institutet som behandlar många drabbade, känner igen situationen.

– Jag tror att det i grunden har att göra med att epilepsipatienter kanske inte kommer till specialiserade neurologer eller barnneurologer i den utsträckning som de skulle behöva, säger han.

Varje år insjuknar mellan 4-5000 personer i epilepsi i Sverige. Men långtifrån alla får en ordentlig neurologisk bedömning och effektiv behandling, enligt Socialstyrelsen. En förklaring är att sjukdomen är komplex och kan ha flera olika orsaker.

Det råder också brist på neurologer, och kunskapen om sjukdomen är otillräcklig i vården, menar Socialstyrelsen. Det leder till att vården blir ojämlik.

De flesta som drabbas behandlas med läkemedel, men när det inte hjälper behöver en noggrann neurologisk utredning göras för att ta reda på om en operation kan ge förbättring, säger Torbjörn Tomson.

I dag opereras ett 40-tal patienter varje år, men minst dubbelt så många som idag bör få möjlighet till operation enligt Socialstyrelsen. Och väntetiden mellan diagnos och operation ska kortas. I dag är den i genomsnitt 16 år för vuxna och drygt fyra år för barn. Och Torbjörn Tomson tycker de nya riktlinjerna är viktiga, även om de inte löser bristen på specialister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista