Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kontroversiella byggavtal möter ris och ros

Publicerat fredag 16 mars kl 06.29
"OPS-avtalen har inte gett valuta för pengarna"
1:54 min
Professor Allyson Pollock
1 av 2
Professor Allyson Pollock är kritisk till hur OPS-avtalen fungerat i England. Foto: Anders Wennersten/SR
SKylt: Karolinska universitetssjukhuset
2 av 2
Nya Karolinska sjukhuset i Solna utanför Stockholm har byggts med hjälp av ett så kallat OPS-avtal. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Efter de kraftigt ökade byggkostnaderna för Nya Karolinska sjukhuset i Solna, intensifieras debatten om avtalsmodellen som kallas OPS och som ligger till grund för projektet.

Allyson Pollock, professor i folkhälsa vid universitetet i Newcastle, talar vid ett seminarium i Stockholm bland annat om vad Sverige kan lära från brittiska samarbeten mellan privat och offentlig sektor vid stora byggprojekt inom sjukvården.

Det handlar om så kallade OPS avtal, som betyder offentlig privat samverkan.

Allyson Pollock är säker på sin sak: OPS-avtalen i England som tecknats vid till exempel byggen av sjukhus, ger inte valuta för pengarna, avtalen är inte prisvärda. Dessutom saknar hon en större öppenhet kring vad det offentliga egentligen betalar i slutänden.

 – Avtalen är inte öppna för offentligheten utan behandlas med sekretess, säger Allyson Pollock. 

Professorn är inbjuden till Sverige av tankesmedjan Arena Idé och organisationen Gemensam välfärd, som därigenom vill vara med och driva opinion i frågan om de kontroversiella avtalen.

Det vill även Nina Lundström, liberalernas trafikpolitiska talesperson, som tar tydlig ställning för ett fortsatt samarbete mellan privat och offentlig sektor i stora infrastrukturprojekt, som enligt henne kanske annars inte skulle kunna bli av.

Nina Lundström ser behovet av att höja kompetensen när det gäller att formulera avtalen och tar nu frågan till riksdagen.

 – Jag kommer väcka en interpellation om just OPS som finansiering. Där kommer jag också lyfta fram det faktum att Sverige inte har någon representation i det EU-organ som faktiskt just syftar till att höja kompetensen och kunna följa konkreta projekt, säger Nina Lundström.

Efter turerna kring Nya Karolinska är intresset idag svalt för OPS modellen, men byggföretaget Skanska, som landstinget i Stockholm skrev kontraktet med om sjukhusbygget, meddelade i går att de blivit utvalda av norska myndigheter som föredragna anbudsgivare.

Det gäller ett infrastrukturprojekt att enligt OPS-modellen bygga en ny väg sydost om Lillehammer i en affär värderad till cirka fem och en halv miljard kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".